Dediğiniz yine aynı şey, beklediğimden az ise kabul etmeyip çok ise saati fazla söyleyebilirim, bu da çözüm olmaz o halde?
Tüm yazılımcılar aynısını yapsa fiyat mukayesesi çok kolay olur.
Senin 50 lira saatim 10 saatte yaparım dersin, başkası 65 liraya 6 saatte yaparım der.
Zaten fiyatlama böyle olur zaman fiyat fayda dengesi hesaplanır.
Ama bizde fiyatlama çok sallapati yapılıyor.
Özellikle yazılımcılar fiyatlama yapmayı beceremiyorlar.
Evinize parke almaya gidiyorsunuz, adamlar size bütçeniz ne demiyorlar.
Diyorlar ki bu yerli üretim metre karesi 100 lira, diğer marka ithal metre karesi 500 lira bir diğeri özel kaplama özel renk metrekaresi 1000 lira.
Alıcı bütçesine göre tercih yapar.
Müşteriye ne kadar bütçeniz var denilmez.
Mesela ben sanal mağaza yazılımı yaptırmak istiyorum.
Yazılımcı müşteriye hemen alternatif fiyatları ve hizmeti ortalama olarak söyler.
1) açık kaynak yazılım, hazır tema, kapıda ödeme, havale ile ödeme entegrasyonları ile minimum 1000 liradan başlar 1 günde teslim
2) açık kaynak yazılım, hazır tema, kredi kartı, kapıda ödeme, havale ile ödeme, kargo,sms, api entegrasyonları ile 5000 bin liradan başlar 3 günde teslim
3) tamamen sıfırdan yazılacak front-end back-end geliştirme, 1 yıl hata düzeltme, ömür boyu güvenlik yaması garantisi standart ödeme, kargo, api, entegrasyonları ile 50 bin lira 35 günde teslim, ek özellikler için ekstra ücret ve teslim süresi
Fiyat bu şekilde verilir.
Aslında 1000 liralık hazır script ve tema ile işini görebilecek basit bir siteye ihtiyacı olan zengin bir adama bütçesi 50 bin lira diye özel yazılım satmak etik değildir.
Yazılımcılar kendi emeklerini satarken pazarlamacı olurlar, ve pazarlama işi de oldukça emek isteyen, fiyatlama isteyen, müşteriyi dinlemeyi, ikna etmeyi isteyen, çoğu zamanda satışa dönmeyip boşa giden mesai harcanan bir iştir.
Yazılımcılar istiyorlar ki emeklerini pazarlarken hiç boşa zaman harcamasınlar, kimsenin kahrını çekmesinler, armut piş ağzıma düş.
Sırf bu yüzden 15 sene önce oturup kendi kendime kod öğrendim.