Ben ücret talep etmesin demedim, ekstra gördüğü herşey için ücret talep etme hakkı vardır.
Ben hala çok saçma buluyorum. kendinizce haklı sebepleriniz var çok fazla suistimal edilebilir. bu çok doğru ama çok derin düşünüyorsunuz ben temel ihtiyaçlardan bahsediyorum. nelerin bir fonksiyon neleri ekstra olacağını müşteri olarak bilmemem gayet normal eğer ben ürün modülü istiyorum dediğimde "tamam yazarım" yerine temel ihtiyaç olup ekstra iş yüküne girecek şeyleri "sil/ekle/düzenle" olacak mı diye kendi simülatif bilgi birikimiye sorarsa ki ( hiç denk gelmedim ) tüm sorun ortadan kalkmış olur.
Son zamanlarda linkedinden teklif alıyorum gayet başarılı herşeyi docs.google.com da form haline yapmışlar, işaretleyerek teklif alıyorsunuz. meet sırasında tekrar tekrar soruyorlar, bunlar zaten kaliteli arkadaşlar. aynı kaliteyi diğerlerindede görmek isteriz.
Bundan mütevellit akla ziyan hataların önüne geçmiş oluruz.
Nelerin ekstraya gireceğini anlatmayı hepten müşteriye bırakmak sonra söylemedin demek akla ziyan bir hareket.
Hocam o bahsettiğiniz kaliteli arkadaşlar, bir yazılımcıdan ibaret değiller. Burada kaçırdığınız bir şey var. Birisi yazılımcı, diğeri bir yazılım firması. Yazılım firması içinde analisti, yazılımcısı, tester ı vs vs. var. Bu firmalarda siz görüşmeyi yazılımcı ile yapmazsınız. Analistler ile yaparsınız. Onlarda tabi ki size sorarlar, sizi yönlendirirler. Eksiklerinizi tamamlarlar.
Siz burada bir ekibin işini yazılımcıdan bekliyorsunuz. Bunları yaşamak istemiyorsanız, yazılımcı ile görüşmek yerine yazılım firması ile görüşeceksiniz. O zaman haklısınız. O zaman görüşmede bana bunu sormamıştınız diyebilirsiniz.
Ama bu şartlarda yazılımcı önüne gelen dökümana ve görüşme de söylenenlere bakar. Fazlası yazılımcının sorumluluğunda değildir. Yazılımcı isteneni koda döker. Fazlası veya istenende ki mantık hataları yazılımcıyı bağlamaz. Kodlar geçer.
Uygulama analiz ve dökümanteniz zayıfsa gidecekseniz bir ekip ile çalışacaksanız. Sadece bir yazılımcıya iş verecekseniz de ona uygun analizleri yapıp net ve anlaşılır şekilde vereceksiniz.
Düşünsene yemek yapacaksın ve bunun için alışverişe markete gidiyorsun. Yemekte salça da kullanman lazım. Ama salça almamışsın. "Yemeklik malzemeler almışım, biliyorsun ki yemek yapacağım. Neden beni salça almam gerektiği ile ilgili uyarmadın" diye kasiyere yükleniyorsun. Sizinkisi şuan bu hesap.