Merhabalar.
Basit olarak anlatayım. Siz genel olarak buradan yola çıkarak nasıl sonuçlar olabileceğini
çıkartabilirsiniz.
Herhangi bir markanın MARKA olmasını; güven, ürün kalitesi, tanınmışlığı, bilinirliği vb.
etkenler sağlar. Ve bir marka, bu saydığım özelliklere sahip olmasıyla tescil edilmeden
resmiyet kazanmadan da MARKA olabilir.
Başkası tescil etmiş dahi olsa o MARKA nın bu özellikleri kazanmasını sağlayan ve bu uğurda
emek sarf eden MARKA yı kendi üzerine alabilir.
Fikir ve Sanat eserleri kanunu kapsamında MARKA ların korunan özellikleri bunlardır.
Bu nedenle marka sadece bir isimden ibaret değildir. O isme yüklenen anlamlar bütünüdür.
Ve bu nedenle MARKA çok değerli bir şeydir. Dolayısıyla korunması gerekir.
Bu denli öneme sahip ve insanları ikna etme özelliği olan kelimeleri oluşturmak zaman ve emek alır.
Her alanda olduğu gibi bu emeğin korunması ve haksız saldırılara karşı güvenliğinin sağlanması gerekir.
Sorunuza gelirsek. Sizin bu tanınmış isimleri kullanmanızın bir sebebi var. Ve bu sebep dahilinde
bu hakka sahip değilsiniz. Dolayısıyla; tanınmış ismi kullanma hakkına sahip olanlar dışında
bu tanınmış ismi kullanarak, işbu isim sayesinde menfaat elde etmek hak ihlaline sebep olur.
Cezai yaptırıma maruz kalabilirsiniz.
Tabi ki bu tip kullanımların tespit edilmesi ve asıl hak sahibinin bu konuda bir şeyler yapmak
istemesi gerekir. Aksi halde olumsuz bir sonuç görmeye bilirsiniz. Bu bir risktir.
Ve bu riskin alınıp alınmayacağına ancak siz karar verebilirsiniz.
Umarım açıklayabilmişimdir.
İyi forumlar
verdiğiniz bilgiler için tesekkür ederim amacım bu markanın fanlarının bir arada paylasımlarda yorumlarda bulundugum bir sozluk sitesi acmak ama yorumlarda da oldugu gıbı marka adını kullanmıs olmanın sucunu merak ettım marka + fan + sozluk kelımelerı alan adında olsa suc olur mu hala arastırıyorum en nıhayetınde bu markayı kullanan ınsanlar bır araya gelmıs bır forum olusturmuslar tabıkı ıcerısınde elestırel yazı veya yorum atanlarda olacak ınsanlar hukukı cercevede elestırı yapma hakkına sahıpler adidasfansozluk ornegın suc mu detaylarını arastırıyorum (bu arada dusundugum marka adıdas degıl sadece ornek ) umarım bu konuda detaylı bılgıler elde etmıs olacagım herkes tesekkurler