Çok güzel bir konu. Bana böyle konularla gelin.
O bu şu değilde, Ben Islamdaki herşeyin gerçekte tam olarak böyle olduğuna inanmıyorum. Evet Allaha ve son Peygamberine inanıyorum. Ama mesela şimdi hatırlamasam da, Dinde hem ayetlerde hemde hadislerde geçen bölgesel motiflerin olduğunu biliyorum.
Hurma, Deve, Köle gibi. Bu konuda mesela, İslamiyet 610 yılında örnek Mekke de değilde Iskandinav da çıkmış olsa içeriği sizce birebir aynı olur muydu?.
Daha iyi bir tespit. İslamiyet 610 yılında değilde günümüz Türkiye Cumhuriyetinde çıksa, sizce şuan bildiğimiz İslamiyet ile aynı mı olacaktı?
Veya günümüz dünyasında İslamiyet Amerikada çıksaydı, Şuan bildiğimiz İslam içeriği ile aynı mı olacaktı. Bence aynı olmayacaktı. Tevhid inancı aynı olurdu. Ama bunun dışındaki detaylar bence çok çok farklı olacaktı.
Mesela kölelik geçiyor dinde. Günümüzde kölelik sistemi olmadığı için, şimdi İslamiyet gelse, kölelik gibi detaylar olmayacaktı. Ondan dindeki birçok şeyin bölgesel olduğunu düşünüyorum.
Ve bende bunu merak ediyorum. Doğmadan önce ne yapiyorduk. Öldükten sonra nereye gideceğiz.
Ve bence bu soru hicbirzaman kanitlanamayacaktir.
Bakış açın çok iyi, güzel bir yerden yakalamışsın aslında, " evrensellik" ve " herkese hitap etme " iddiası üzerine saatlerce konuşulur. Bölgesellik konusunda da çok farklı bir görüşüm var ama büyük tartışma çıkacağını tahmin ettiğim halde yazayım. İskandinav ülkelerine x bir din gelseydi fazla dayanamazdı çünkü oradaki halk açıp okurdu, hataları bulurdu, allı pullu bir din kitabını alıp bez bir kılıfa koyup evin yüksek bir yerine asmak yerine içinde ne yazdığını merak ederlerdi, sağında solunda birileri böyle söylüyor, şöyle inanıyor diye düşünüp okumadıkları halde inançlı numarası yapmazlardı mesela, bu yüzden coğrafyanın hayati bir önemi var bence. Bu arada deve ve hurma gibi bölgesel detayların olup diğer bölgelerden bahsedilmemesi bile yöreselliğin en büyük alametidir bana göre. Çok büyük yanlış anlamalar var çook, bir Alman İncil okuyor ve anlıyor, bir Fransız İncil okuyor ve anlıyor, bir Macar da aynı İncil'i okuyup yine aynı şeyi anlıyor ama bazı kitaplarda aynı şeyi 100 kişi 50 farklı şekilde çeviriyor, 500 bin kişi okuyup 100 bin farklı şekilde yorumluyorlar gerçekten çok enteresan şeyler oluyor ama sağda solda yazamıyorsun. Neyse, konu ölüm ise konudan sapmamak lazım