Tam da bugün Maturidi'de okudum. Aklımda kaldığı kadarıyla "ölümden korkulması, karanlık-bilinmez görülmesi ve kaçınılması, ölümün başka bir güç tarafından yaratıldığını gösterir; "neden" de ancak o güç tarafından izah edilebilir; karanlık ancak o güç tarafından aydınlatılabilir" gibisinden bir mantık yürütüyordu.
Evet işte biz de tam olarak bu söyleşin mantığını arıyoruz. sonuçta yer çekimi de bulunmasaydı ona tanrının mucizesi olarak bakılacaktı. fakat bir insanoğlu tezi doğruladı. Şimdi de acaba bu konu hakkında farklı bir bakış açısı çıakcak mı diye bekliyorum.
Çok güzel bir konu. Bana böyle konularla gelin.
O bu şu değilde, Ben Islamdaki herşeyin gerçekte tam olarak böyle olduğuna inanmıyorum. Evet Allaha ve son Peygamberine inanıyorum. Ama mesela şimdi hatırlamasam da, Dinde hem ayetlerde hemde hadislerde geçen bölgesel motiflerin olduğunu biliyorum.
Hurma, Deve, Köle gibi. Bu konuda mesela, İslamiyet 610 yılında örnek Mekke de değilde Iskandinav da çıkmış olsa içeriği sizce birebir aynı olur muydu?.
Daha iyi bir tespit. İslamiyet 610 yılında değilde günümüz Türkiye Cumhuriyetinde çıksa, sizce şuan bildiğimiz İslamiyet ile aynı mı olacaktı?
Veya günümüz dünyasında İslamiyet Amerikada çıksaydı, Şuan bildiğimiz İslam içeriği ile aynı mı olacaktı. Bence aynı olmayacaktı. Tevhid inancı aynı olurdu. Ama bunun dışındaki detaylar bence çok çok farklı olacaktı.
Mesela kölelik geçiyor dinde. Günümüzde kölelik sistemi olmadığı için, şimdi İslamiyet gelse, kölelik gibi detaylar olmayacaktı. Ondan dindeki birçok şeyin bölgesel olduğunu düşünüyorum.
Ve bende bunu merak ediyorum. Doğmadan önce ne yapiyorduk. Öldükten sonra nereye gideceğiz.
Ve bence bu soru hicbirzaman kanitlanamayacaktir.
Çok güzel cevaplamışsınız. Kitaplar tarihin işleyişine göre yazılmış. 610 da kölelik vardı, günümüz de yazılsaydı medeniyet kavramları içerirdi. Mükemmel bir cevap teşekkür ederim.