Bizimle birlikte aynı ekonomik ortamda yaşamıyorlarmış, aynı hayat pahalılığından etkilenmiyorlarmış gibi davranan sinir bozucu bir kitle var, Bu bazen hiç tanımadığınız sokak röportajlarında gördüğünüz biri, bazen forumda siyaset kasmaya çalışan biri ve hatta bazen anne, babanız, çocukluk arkadaşınız olabilir.
Bir kaç temel argümanları var bu kişilerin ve direk soru ile muhatap olduğunuzda bazen kal gelebiliyor ve cevaplandırmakta zorlanabiliyorsunuz. Ama bu argümanlara tek tek bakmak ve doğru cevapları bulmak gerekiyor sanırım.
Madem ekonomik kriz var Bu AVM'ler, marketler, restoranlar neden dolu?
90 milyonluk bir ülkede her türlü temel ihtiyacın bir arada bulunduğu ve kültürümüze entegre edilmiş bir AVM'de gezerek eğlenmek vakit geçirmek gerçeği var, AVM'lerin dolu olmasından daha doğal ne var. Bu konuda internete baktığımızda şöyle bir içerik bu soruya daha iyi cevap verebilir;
ünlü bir avm'nin finans yöneticisi olarak şunu söylemek istiyorum:
avm'deki insan giriş sayısına footfall denir. bu footfall'un yüksek olması ciro ile orantılı olmadıkça anlam ifade etmez. artık insanlar en küçük alışverişleri ve market alışverişlerini de avm'lerden yaptıkları için footfall yanıltıcıdır. örneğin ne kadar kriz olursa olsun insanlar avm içindeki migros ve mağazalardan tuz şeker deterjan vs alacaktır çünkü bunlar yaşamsal ihtiyaçtır.
bunun dışında gratis, watsons, cosmetica tarzı mağazalar da footfall'u yükseltir. erkekler jöle, tıraş bıçağı, prezervatif, deodorant kadınlar ped, ruj, oje, saç spreyi vs almak için uğrarlar. bunlar çok sık alınan şeyler olduğu için bu mağazalarda footfall yüksektir.
yine footfall yükselten bir başka unsur yeme içme diye bildiğimiz food court dükkanlarıdır. bu dükkanlar yine öğlen ve akşam saatlerinde civardaki çalışanların multinet kullanımları sayesinde kalabalık yaratır. yeme içme de temel bir ihtiyaç olduğu için krizden az etkilenir. herkes tarafından yapıldığı için de footfall'u yükseltir.
isim vermeyeceğim ama şu an lüks segment bir tekstil mağazası tüm ödemelerini durdurmuş durumdadır. bu firmalara kışın yaz dönemi gelmeden önce avm ler teşvik amaçlı satınalma kredileri açar. mağazalar bu parayla yeni stoklar alır ve sezonda geri öder. işte kışın kendisine ödenen 300k euro gibi rakamı geri ödeyemeyen mağazalar mevcut.
avm kiraları dolar uzerindendir. sabit bir kira üzerine cirodan %5 gibi bir rakamla çalışırlar. yine çok ünlü bir deri firması tüm avm'lere kiraları ödemekte zorlandığı için dolar kurunu 3.50, euro kurunu 4.50'den sabitlemeyi teklif etmiştir.
ve yine çok ünlü bir tekstil firması seçim süresi ve sonrası durum belli olana kadar 3 ay süreyle ödeme yapmayacağını ve durum netleştikten sonra ödeme planı sunacağını belirtmiştir.
kısacası "avm'ler neden dolu?" argümanı içi boş bir argümandır. en iyi yaşayan bilir. yiyecek içecek dükkanları dışında avm'lerde düzgün kar yapan firma şu an yok.
https://seyler.eksisozluk.com/kriz-v...cisinden-cevap
Bu konuda şöyle bir örnek kendimden de verebilirim, 15 gün önce; 5 yıldır kullandığım kışlık montum artık aşırı deformasyona uğradı ve kullanılmaz hale geldi, mecburen AVM'ye gittim o gün, o saatler için AVM'leri dolduran "deli gibi hunharca alışveriş yapıyorlar bak" dedikleri kişilerden biri idim işte o anda, ama amacım kışı geçirmek için maddi duruma oranla en iyi montu alabilmekti sadece.
Elektronilk mağazalarında kuyruk var herkesin elinde Iphone. Bu nasıl kriz?
Öncelikle mevcut ekonomik durumumuzda şöyle bir geçeklik var Enflasyon çok yüksek ama faizler düşük. Bu da beraberinde şöyle bir fırsat doğuruyor. Resmi rakamlara göre %85 civarında bir enflasyon var ve banka kredi faizleri %30-35 civarında bu durumda gerçekten kredi kullanmak ve ihtiyacınız olan ürünleri almak mantıklı bir karar. çünkü bu ürünü şimdi almazsanız ilerde hiç ulaşamayacağınız bir rakama çıkabilir.
Burada yine kendimden bir örnek verebilirim, geçen sene uzun süredir kullandığım Samsung Note serisi telefonum elimden düştü ve kırıldı. Yeni bir telefon almam gerekiyordu ve ben de tercihimi, "Bu krizde telefona bu kadar para verilmez ucuz bir şey alayım hepsi aynı sonuç olarak şımarıklığa gerek yok." diyerek gittim OPPO A74 aldım. Fakat gördüm ki hepsi aynı değilmiş, özellikle bizim gibi sürekli işini telefonundan takip edenler için telefonun markası modeli kalitesi çok önemliymiş. Bazı insanların gerçekten o elektro marketleri doldurmaya ve o iphone'ları alması gerekliymiş.
Dolar sabit, akaryakıt sabit, Peynire, Süte neden sürekli zam geliyor?
Evet Merkez Bankasının baskılaması ile dolar uzun süredir yerinde sayıyor, ve Küresel piyasada petrol bir süredir istikrarlı bir fiyat seyrediyor. Ama senin sütünü, tarlada ki mahsulünü etkileyen tek kriter bu değil, Mesela bakım maliyetleri çok arttığı için Süt üreticisi süt veren hayvanını kesime yolluyor ve süt üretimi azalıyor. bu süt ve süt ürünlerinin fiyatını doğrudan etkiliyor doğal olarak. Şimdilerde bir söylem var Peynir, Et'ten daha pahalı diye, Merak etmeyin bu süt inekleri tüketildiği zaman Et'e de sağlam zamlar gelmeye başlayacak,
Piyasayı yükselten Discount Marketler mi?
Bilmiyorum ama Tarım Kredi Kooperatiflerinde ki fiyatlar bu marketlerin altında değil bunu biliyorum.
benim fikrim bu nacizane... Siz de fikirlerinizle geliştirebilir veya eleştirebilirsiniz tabi ki...
İyi forumlar...