Coffee adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yillardir eticaret sektöründe isler yapan biri olarak sanirim bu konuda birseyler söyleyebilirim.
Öncelikle cironun bir önemi yoktur. Ciro milyonlarca lira da olabilir, bu isletmenin degerini etkilemez.
Sigara satip 1 milyon lira ciro yapanla, gida ürünleri satip 1 milyon ciro yapan isletmelerin cirosu aynidir ama kar marji tamamen farklidir.
%10 diye bahsettiginiz brüt karin da önemi yok cünkü henüz masraflar cikartilmadi.
isletmenin degerini belirleyen kriter net kardir.
ikincisi isletme sermayesidir.

700 ciro ile %10 kar eden bir isletme 70 bin lira brüt kar etmis olur.
Kira, personel, platform giderleri, kargo, elektrik, su, internet, sigorta, masraflar, vergileri düsünce bu rakam sanirim yariya veya daha azina düsecektir.
Net kar rakamini bilmiyoruz, bunu hesap etmek de kolay olmayabilir, her ay degisebilir vs.

Ayrica net %5 kar ediyorsa eger yatirimci icin bu riski almaya degecek mi?
Ben 1 milyon nakiti mala baglayip, bir tur cevirdigimde 50bin lira kar etmeye razi olacak miyim?
Bu ne kadar sürecek ve ben o parayi baska seylerde degerlendirsem daha cok kazanir miydim?
Yazik ki Türkiye'de su anki ekonomik durum belli, bir cok kisi nakitde kalmayi tercih ediyor.

Bir de tabi yazik ki bu islerin bir garantisi yok, yarin tüm sartlar degisebilir bu sebeple garanti gelir gibi görünmemeli.
Bana bunu söyledigim icin kizanlar olabilir ama Türkiye eticaret konusunda avrupa ülkelerini 4-5 yil geriden takip ediyor.
Ve zamaninda ebay'de power seller olan firmalarin yaridan fazlasi bir gecede kapatmak zorunda kaldi cünkü platformlar saticilarin karina göz dikti.
Amacim felaket tellalligi degil, fakat bu ise para yatiracak kisi ancak risk yatirimcisi olabilir.

Ben de diger bir cok arkadas gibi, size isi birakmamanizi öneriyorum.
Yakınlarım 1,5 - 2 yıl bir akaryakıt istasyonu işletti. 3-4 kişi çalıştı. Nette elde kalan kârın belki daha fazlasını tüm akaryakıtı benzin 7 TL iken depoda bırakıp 30 TL iken satsalar kazanırlardı bir seferde.

Memlekette ekonominin işleyişinde en önemli şey fiyatların istikrarlı olmasıdır diyoruz, anlatamıyoruz.