Hocam haklısınız tabi ki ama ben hiç bilmediğimden ortalama bir rakam kafamda oluşsun diye açtım konu. İş ciddileşirse tabi daınşman vs daha ciddi hamleler yapılır. sektörü belirtmiştim oyuncak.
Olaya, bir finansçı gözüyle ve olabildiğince objektif olarak bakıp genel yorumlar yapmaya çalışayım rehberlik babında.
Dediğine göre 800 bin TL sermaye bağlayarak 70 bin TL kâr ediyorsun. Elemanların ve senin (=müstakbel alıcının) alternatif ücretlerini düşsek 30-40 bin TL bu işin saf karı olabilir belki (vergi vs o işleri bilmiyorum, sıfır kabul ediyorum).
Sen aslında şunu satıyorsun o zaman:
Alıcısına asgari ücret yanında alıcısının bağlayacağı 800 bin TL sermayeye yılda 360 ila 400 bin TL kar veren bir iş modeli ile 800 bin TL'lik sermaye (sermaye stok yani mal şeklinde).
Bu arada çok yüksek enflasyon var, bu stokların değerini de artırıyor, mal alırken maliyeti de artırıyor. Nette enflasyonun satıcıya da faydası yok diyebiliriz.
İşin trajikomik tarafı şu ki, bu oyuncakları üç kişi uğraşıp didinip alıp pazarlayıp satıp yeni oyuncak alıp onu satacağınıza...
Bir yıl elinizde tutsanız TL bazında muhtemelen daha çok kar edersiniz.
Meseleye böyle bakarsak işin net değeri pozitif bile değil.