Bende boyle dusunuyordum bir zamanlar ama bununla alakasi yokmus.
Uretimde ucretlerin maliyeti ortalama %10. Yani ucretlere zam yapilinca maliyet artisina neden olmuyor. Maliyeti enerji ucretleri ve hammadde belirliyor.
Surekli ithalat yapip ihracaat yapmayinca paran degersizlesiyor ve maliyetlerin artiyor.
Ihracaat zaten uretim. Uretim olmayinca arz az oluyor ve talep fazla oldugundan urun fiyatlari artiyor. Kisacasi uretmezsen 2 noktadan carpiliyorsun!
Ekonomi 20 senedir kotu yonetildigi icin birde algi gelecege beklenti kotumser durumda.
Boyle olunca insanlar aslinda zengin olduklarindan degil paralari degerini kaybetmesin diye surekli paralarini birseylere yatiriyorlar. Ev araba aliyorlar.
Sonuc olarak 10 milyon multeciyi eklersen ve turkiede yasayan tum insanlarin taleplerini goz onune getirirsen ve arzin artmadigini hesaba kadarsan surtekli fiyatlarin yukari cikmasi normal.
Kisacasi ucret artislari enflasyona neden olmuyor. Baska bir ifade ile devede kulak bir etkisi var.
Alakası yok demen için asgari ücret zam mı sonrası hiç bir firmanın zam yapmıyor olması lazım : ) Sadece bu enflasyonun tek bir sebebi yok çok fazla sebebi var.
Asgari ücret artışı enflasyonun sebebidir demiyorum zaten. Fakat devede kulak dediğiniz şey'de real piyasa öyle demiyor. Etki-Tepki meselesi.
Maliyet , Enerji gideri , ithalat ve ihracatın boyutu , ülkedeki arz , talep vs vs bir çok etken var zaten bu belli.
Asgari ücretin ürün maliyetine etkisi %10 ise , dolaşımdaki para miktarının artması %20 ise , Enerji gideri , Arz - Talep cart curt üst üste eklediğinizde yükseliyor.
Üretici 0 TLye dahi üretse o ürüne asgari ücreti göstererek zam yapacak buna mecbur.
ithalat ve ihracatta bir denge gerekir. Sürekli ihracat yapar ve iç piyasaya mal bırakmazsanız yine fiyatlar yükselir.
Çok fazla etken ve birbirine bağlı durum var , Enflasyondan parasını korumak isteyen kişiler dediğin gibi ev,araba vs alarak değer korumaya çalışıyor buda piyasadaki aktif dolaşan para miktarını azaltıyor. Ticaret yapmak üretmek yerine paranın değerini korumaya çalışıyor insanlar.
Buda mevcut enflasyon + Arz Talep enflasyonu diyeyim birlikte fiyatın daha çok yükselmesine sebep oluyor.
İş yeri dükkan kirası artıyor , buda ürünlere yansıyor.% kaç yansıyor bilemem ama etkisi var zincirleme bir durum.
Her neyse artık sonuç olarak devletin başındakilerin kontrolunde olan bir durum. Gelen milyonlarca mültecilerin dahi enflasyonda payı var. Çok etken var.