Fiyat istikrarsızlığı olan ülkelerde bu tarz şeyler olur , sürekli fırsatçılık demeyin şuna.
O adam isterse fiyatı 10 katı artırır ama alan olmazsa mecbur aşağı çeker. Bu şekilde bir süre sonra fiyatlar olması gereken yere gelir. Ama bizim enflasyon sürekli değiştiğinden ve 6 ayda bir maaşları artırıp piyasayı hiç ettikleri için , fiyatlar bir türlü oturmuyor.
Az önce yemek sepetine girdim aldığım tüm ürünler %40-50 artmış. Son bir kaç aydır sabitti ama asgari ücret artışı ile birlikte artacağını tahmin etmiştim.
Asgari ücret artarken böyle olacağını bilmiyorlar mıydı ? Biliyorlardı ama geçinemiyoruz diye işçi baskısı olunca mecbur artırdılar , sadece zaman kazandılar. Daha şubatta maaşları almadan o maaşların alım gücü eşitlenecek belki de daha fazla alım gücünü kaybettirecek.
Bende boyle dusunuyordum bir zamanlar ama bununla alakasi yokmus.
Uretimde ucretlerin maliyeti ortalama %10. Yani ucretlere zam yapilinca maliyet artisina neden olmuyor. Maliyeti enerji ucretleri ve hammadde belirliyor.
Surekli ithalat yapip ihracaat yapmayinca paran degersizlesiyor ve maliyetlerin artiyor.
Ihracaat zaten uretim. Uretim olmayinca arz az oluyor ve talep fazla oldugundan urun fiyatlari artiyor. Kisacasi uretmezsen 2 noktadan carpiliyorsun!
Ekonomi 20 senedir kotu yonetildigi icin birde algi gelecege beklenti kotumser durumda.
Boyle olunca insanlar aslinda zengin olduklarindan degil paralari degerini kaybetmesin diye surekli paralarini birseylere yatiriyorlar. Ev araba aliyorlar.
Sonuc olarak 10 milyon multeciyi eklersen ve turkiede yasayan tum insanlarin taleplerini goz onune getirirsen ve arzin artmadigini hesaba kadarsan surtekli fiyatlarin yukari cikmasi normal.
Kisacasi ucret artislari enflasyona neden olmuyor. Baska bir ifade ile devede kulak bir etkisi var.