Paywant adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Tekrardan Merhaba Buğra Bey,

Paywant olarak biz ödemeye aracı olduğumuz kadar, ödeme yapan ve ödeme alan tarafları da korumakla mükellefiz, Sistemlerimiz üzerinden gerçekleşen herhangi bir işlemde eğer ödemeyi yapan bize şikayette bulunuyorsa. Gerekli bilgi ve belgeleri de yanında iletebiliyorsa mağazanızı askıya alma, ödemeyi bekletme yada kullanıcıya iade etme gibi işlemleri bildirerek yapabiliriz. Bildirmemiz sizdende onay alacağımız anlamına gelmemekte.
Özelden bize ilettiğiniz yazışmalarda da görüldüğü üzere, olay üzerinden uzunca bir zaman geçmiş. Olayı genel hatlarıyla şöyle özetleyebiliriz, müşteriniz ile hizmet konusunda anlaşamamışsınız ve kişi iade talep etmiş. Hesabınızda aktif bir bakiye olmadığından (çünkü ödemeleri neredeyse hep aynı gün çekmişsiniz. ) bizde mağazayı durdurmuşuz. Müşteriye iadeyi bir hafta içerisinde banka hesabına yapacağı konusunda yazışarak ikna etmeye çalışmışsınız ve bu durumu Paywant'a aktarmamasını ve mağazanın yeniden yayına girmesi için müşterinizi yönlendirmişsiniz.

Ancak iadeyi yapmadığınız için müşterinizde bunu söyleyemeyeceğini belirtmiş, sizde müşterinize zaten başka firmaya geçeceğinizi belirtmişsiniz.

Burada bizim kusurumuz olan bir durum olduğunu düşünmüyoruz. Biz sizin bahsettiğiniz gibi paranıza el koyamazmışız çünkü zaten aynı gün ödemeleri çekiyormuşsunuz. Burada tüm olay sizin müşterinizle yaşadığınız ve bize ulaşan şikayet sebebiyle mağazanızın askıya alınması ve hesabınızda çekilebilir bakiye olmamasından dolayı hesabınızında pasife alınmasından ibarettir. Tekrar bizimle paylaştığınız konuşmaları okursanız daha net anlayacağınızı düşünüyoruz.

Firmamız alıcı olarak aracılığımızla ödeme yapan hiç bir müşteriyi mağdur etmeme ilkesine sahiptir. Alıcının haklarını gözetirken, tabi ki satıcılarımızında haklarını bir o kadar gözetlemekteyiz. Ancak bu durumda tüketici tamamen haklıdır. İade almadığı bir ödeme için, gelip bize iade aldığını ilettiği an tüm hakkını resmi olarakta kaybetmiş olacaktır. Sizde sorunu çözüp mağazanızı geri açtırmayı düşünüyordunuz haliyle bu durum gerçekleşmemiş, sizin adınıza üzgün olduğumuzu belirtmek isteriz. Ancak biz bu durumda hiç bir şekilde sorumlu değiliz, üzerimize düşen neyse onu yapmışız. Hesabınızda bir bakiye olsaydı ve ödeme gelir gelmez çekmeseydiniz, müşterinin şikayeti kadar bloke uygulayabilirdik ancak hesabınızda bakiye tutmadığınızdan mağazanız askıya alınmıştır.

İyi çalışmalar dileriz.
Merhaba,
Ben konu ile ilgili olarak şunu söylemek istiyorum.

Belki de ben kişiye özel veya dijital ürünler satıyorum ve iade de kabul etmiyorum. Bunun dışında belki de iade için 15 gün, 30 gün gibi belli bir iade süresi belirlemişiz.
Tüketici parasını geri almak istediğinde sizinle bu şekilde doğrudan iletişim kurarsa ve siz kendi açınızdan müşteriyi haklı görerek iade yaparsanız bu işletmeleri büyük bir sıkıntıya sokar.

Sonuçta tüketici mahkemesi ve tüketici hakem heyeti diye bir şey de var. Müşteri ürünle ilgili memnuniyetsizliği bu mecralara iletmeli ve haklı haksız ortaya çıktıktan sonra iade yapılıp yapılmayacağına karar verilmeli.

İzlediğiniz politika işin en basit yöntemi. Bu da tamamen kabul edilebilir bir durum değil.
Ayrıca bu sefer işletmelerle de daha büyük hukuki sorunlar yaşayabileceğinizi düşünüyorum.