Herkes yardım konusuna değinmiş. Ben de değineyim.
Adam konu açıyor, yardımcı olmak için konu altına yazıyorum, sonradan sorun yaşayan birisi olursa yine görsün işine yarasın diye. Adam gelip özelden yazıyor, bu sorunu hallettim ama şimdi şunu nasıl yaparım diye. Google'da 1-2 arama yapsa direkt karşısına sonuç çıkacak ama gelip bana soruyor çünkü daha kolayına geliyor. Diyorum tamam yardım edeyim, sonrasında gelip yine yazıyor, sürekli özelden yazıyor.
Bu durumu çok kez yaşadım.
Yardım için açılmış bir konu olunca çoğu zaman direkt konuya girmeden geçiyorum çünkü 2 dakika vakit ayırıp yardımcı olmaya çalışsam bile sonrasında benim en az yarım saat vaktimi alacak. Kendi vaktimi bir başkasının internette arayıp öğrenebileceği bir şeyi öğretmek için niye harcayayım ki?
Eskiden yardım konularını açanlar acaba şimdikiler gibi bu tarz davranışlar yapıyorlar mıydı?
hayır yapılmazdı. Yapan da terslenirdi.
çünkü soru soranın ne kadar çabaladığına göre yanıt yazılırdı.
biri son eklenen konuları anasayfada nasıl gösteririm diye sorduğunda ücretli yaptırabilirsin denilirdi.
Ama aynı adam son eklenen konuları çekerken mysql hatası alıyorum derse ayrıntılı şekilde sorguyu nasıl escape edeceği muhtemel syntax hataları anlatılarak yanıt verilirdi.
ya da biri scriptinin ismini söyleyip index.php sayfasını ve veritabanı yapısını paylaşırsa aynı scripti kullananlar ileride faydalansın diye son kayıtları çeken bir fonksiyon yazılıp verilirdi.
Amaç sadece bir adama balık verip karnını doyurmak değil konuyu okuyacak herkese balık vermek ve hatta balık tutmayı öğretmekti.
Artık bencil kendinden başkasını düşünmeyen adamlar var.
Adam konu açıyor soru soruyor, işi çözülünce acemiliği görünmesin diye konuyu siliyor.
Özelden soru soranlara neden dönüyorsun ki hocam?
Burada vasıfsız adamların şahsi danışmanı olmaya gerek yok.
Bir konuda bir yardımımı paylaşımımı görüp özel mesajla soru sorana yanıt bile vermem.
burası bir forum, aynı başlığın altında alıntılayıp etiketleyip yeni soru sorsa detaylı yanıt yazabilirim.
ama özelden sorunca yanıt bile yazmıyorum.
size de öneririm.