büyük farklar var

1) O zamanlar forumlar ticaret mekanları değildi. Meraklı insanların bildiklerini paylaştıkları bilmediklerini öğrendikleri bilgi cennetiydi. Ticaret dönse de Forum üzerinden ticaret yapma hedefi kimsede yoktu. Şimdi herkes para kazanmak için burada. Bilgi kimsenin umurunda değil.

2) O yıllarda bilgi bedava dağıtılırdı. Çünkü üyeler daha vasıflıydı. Kimsenin 20 liradan 100 ebook satıp 2 bin lira kazanma derdi yoktu. Zaten parasını kazanan insanlardı çoğu. Bugün utanmasa birileri nasıl daha az su kullanarak taharet alınıp su faturasından senede 100 lira tasarruf edilir diye ebook satmaya kalkacaklar.

3) O zamanın ergenleri bile ki şimdi 30 larına geldiler çok vasıflıydılar. Çünkü foruma üye olmak için herkesşn sitesi ve maili olması gerekşyordu. Bu da üyelerin domain yönetmeyi, hosting yönetmeyi, seo yönetmeyi ve wodpress nuke joomla gibi bir iöerik yönetimini yönetmeyi bilmesi gerekiyordu. O zamanlar bunu becerebilen insan sayısı çok azdı. Bu bugün foruma üye olabilmek içşn github projesini ya da bir programlama tasarım sertifikasını ön koşul olarak istemek gibiydi.

4) Bugün disney üyelik satışı yasak ama o zamanlar @dult site kurmak, almak satmak, @dult reklam script veritavanı alıp satmak serbestti. Fırumun en aktif ve para kazandıran kategorilerinden biri @dult ticaret konularıydı. P@rnoculuk oynayıp büyük paralar kazanan 15-16 yaşında çovuklar vardı. Senelerce yasaklansın diye mesajlar attım sonunda yasaklandı çünkü hukuk internet yaygınlaştıkça hukuki kontrol sıkılaştı.

5) Mp3 indirme siteleri serbestti. Daha film izle dizi izle çılgınlığı başlamamış, divx indirilen yıllardı. Altyazı siteleri ve rapidshare gibi dosya indşrme siteleri üzerinden para kazanmak yaygındı.

6) Hepsinden öte forum kültürü diye bir şey vardı. Forumda konu açmanın yazılı olmayan kriterleri vardı. İnsanlara faydalı olmayan konular açılmazdı. Bilmediği konu hakkında ahkam kesenlere haddi çabucak bildirilirdi. Sorular sadece kendi işini çözmek için değil bir konuyu öğrenmek için sorulurdu. Artık sosyal medya gibi clickbait başlıklarla ergence ilgi çekmek amaçlı konular açılıyor.

7) Yönetim olarak, teknik olarak forum çok gelişti. Ama üye kalitesi ve paylaşım düzeyi düştü. Bu da normal. Çünkü yeni üyelerin derdi para kazanmak kendilerini geliştirmek değil. Bugün bir konu gördüm bir üye scriptimi gşthub a nasıl yüklerim diye sormuş. Eskiden böyle bir sürü konu olurdu ve 2 satır okuyunca ben de github a nasıl kod deploy edilir öğrenirdim. Artık sorulan sorular da vasıfsız. Nası para kazwnırım? 1 haftada 1000 lira nasıl kazanırım? 1000 liramı nasıl katlarım.? Yanıt da hep aynı MAKALE YAZABİLİRSİN, GMAIL AÇABİLİRSİN VS... Sorular da yanıtlar da maalesef yerlerde.

O yüzden eski üyelere daha fazla saygı duyarım.
Forumu forum yapan eski üyelerdir.
Eski üyelerin yardım ya da bilgi taleplerine daha fazka zaman ayırırım.
Eski üyeler yüksek vasıfları ve parayı değil öğrenmeyi hedefleyen merakları ile burada bir cazibe yarattılar.
Yeni üyeler ise bu cazibenin ortaya çıkardığı ticari ranttan pay kapmak için geldiler.