ihaveanidea adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Çok basit,
Stoğunda 100 litre yağ var ve litresi 125₺ diyelim.
Asgari ücrete %54 zam yapıldı, enflasyonun fırlayacağını ön görüyorsun ama diyorsun ki ben bu malı 100₺'den aldım 125₺'den satıcam, %25 para kazanıcam.
Stoğu bitirdin elinde 12500₺ para var.
Enflasyon fırladı, dedin ki stoğu yenileyeyim gittin toptancıya
Dedi ki litresi 175₺
Elindeki tüm parayı gömdün yağ aldın, 71 litre geldi.
Sen 100₺'ye aldığın ürünleri sattın 2500₺ para kazandın ama stoktaki ürününden 29 litre kaybettin.
Bu adam zarar etmek için mi dükkan açıyor hocam, senin dediğini yaparsa para kazanmasını geçtim, sermayesini yiyor adam.
Sizin istediğiniz satıcı tam olarak bu, ama bu adam batacak hocam.
Suçluyu aşağıda değil yukarıda arayın bence.

Not: Ayda milyon dolar kâr açıklıyor dediğiniz adamın sermayesi ne kadar hocam?
Çok güzel hocam elinize sağlık. Tebrik ederim.

Peki şöyle bir senaryo yazsak;

Büyük firmalardan gidiyoruz çünkü, bu adam hiç yatırım yapmayacak mı? Stoğunu sürekli sabit tutmak için tüm yükü müşteriye mi yansıtacak. Örnek veriyorum kargo zammı geldiğinde biz E-Ticaret de 30 TL lik kargo bedelinin 15 ini kendimize 15 ini müşteriye yansıtıyoruz. Ki bunu zam geldiği an yapıyoruz. Tüm zammı müşterilere yansıtsam satış yapamam. Kaygım var çünkü. Ama bu bahsettiğim firmaların kaygısı yok zorunlu olarak alışveriş yapılan yerler bunlar.

Şimdi bu market zincirleri için, yine küçük esnafı kastetmiyorum; zam olacağı açıklanır açıklanmaz raftaki ürüne anında zam getirmesi ne kadar doğru? 30-40 gün bu firmalar ayakta duramayacak sevideler mi? Yani zaten zararını misli ile karşılayabilecek, bu ekonomik durumu kaldırabilecek koşullara sahipler.

Bu adamların şirket sermayesi yok mu? Var.. Ocak 1 itibariyle zamlı olarak alışveriş yapacaklar. 100 Litre yağı 200TL ye satın alacak, 300 TL'ye rafa koyacak. Yani o aradaki enflasyon farkını 15-20 gün içerisinde yine kapatacak. Öyle de yapıyorlar zaten.

22 Aralık 2022 asgari ücret açıklanıyor, aynı gün ürüne %30-%35 zam yapıyorsun. xxx Toptancı Ltd. nin böyle bir derdi olabilir ama, Migros A.Ş. nin bu kadar basit bir derdi olabileceğini düşünmüyorum. Bahsettiğim konu da bu zaten. Yoksa süreç içersiinde zaten zam yapmak zorunda olacaklar, yapacaklar da...