digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Market bir hafta sonra elemanlarına %50 zamlı maaş ödemeyecek mi?
Bu mu ekonomik okur yazarlık hocam?

digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ah keşke biraz ekonomik okuryazarlığınız olsa da maaşlara ekonomik büyüme üzerinde yapılacak zamların enflasyon yaratacağını bilseniz.
Mal arzı artmıyorken piyasadaki para miktarı artarsa paranın değeri düşer, yani fiyatlar artar.
Enflasyon sarmalına girdik, maaşlara zam yaptıkça enflasyona artacak, enflasyon arttıkça maaşlara zam yapılacak.
Yıllık üretici fiyat enflasyonu %136.
Yani üreten satan %136 enflasyona maruz kalıyor.
Şimdi sen işgücü maliyetini %55 arttırınca Üretici Maliyetini yükseltiyorsun.
Bu da sana zam olarak geri dönecek.
Vay efendim daha zamlı maaşı almadık neden zam geliyor da denemez.
Çünkü bu zammı bugün değil 40 gün sonra yaparlarsa ayda 100 ürün döndürebilen işletme 90 ürün döndürmeye başlar küçülür.
Amerika'da asgari ücrete yapılan her %10 luk artışın %0,4 fazladan enflasyona neden olduğu ortaya çıkmış.
Türkiye'de nüfsusun %50 den fazlası asgari ücretle çalışıyor amerika da bu oran çok çok düşük.
Bu da asgari ücrete yapılan zam enflasyon olarak ciddi oranda geri dönecek demek.
Kusura bakma da, bahsettiğimiz firmalar ayda milyon dolarlık kâr açıklayan firmalar. Kimse küçük işletmelerden bu fedakarlığı beklemiyor zaten. Üretim zincirinde Kasım ayında üretilen ürünün 3x zamlı fiyatını neden vatandaş zam almadan Ocak ayında ödeyecek? Biz fırsatçılardan bahsediyoruz. Daha dün rafta duran komilinin, bugün zamlanmasından bahsediyoruz.

Senin senaryona göre, ben üretim tarihi Kasım, Aralık, Ocak olan ürünleri zamlı alacağım. Ama üretici firma sadece Ocak ayında maliyetini zamlı geçirecek.

Zam bugün açıklandı, Ocak 2023 de yürülüğe girecek, Şubat 2023 te zamlı maaş alınacak dağıtılacak vs. Bugün açıklanan bir zam için neyin arzı neyin talebi? Konunun neden açıldığını okudun mu?

Tabiki de zam olacak, maaşlar ödenecek, biz de insan çalıştırıyoruz sorunluluklarımız var. Ama bunu piyasaya tak hemen açıklanır açıklanmaz yansıtmak ne kadar doğru? Sigaraya 1 aayda 3 kere resmi zam yapıyorsun, aynı zammı ekmeğe yapabilir misin? Bu tarz fırsatçılıklardan bahsediyorum.