bazı şeyler serbest desekte bozulabiliyor,
mesela İstanbul taksi konusu belli bir zümrenin kontrolünde.
her şey yasal görünüyor ama adamlar yolcu beğenmiyor almıyor.
Bir sistem kurulmuş ve o şekilde ilerliyor.
isyan ediyorsun kavga ediyorsun devam ediyor.
Devlet profesyonel müdahale ile bunu çözebilir mi çözer. Müdahale etmezse o sistem öyle devam eder.
R10 bir ülke gibi düşünsek,
3 tane hosting şirketi sektörü belirliyor olsun.
mesela forum üyeliklerine yüzde 10 zam geldi diye bu hosting şirketleri başka zam gelen gideri olmadan ürünlerine yüzde 40 zam yapıyorsa bu bence anormal zam oluyor. Ve bir birim bunu kontrol etmeli.
hostingi yüzde 40 zamla alan webmaster site fiyatlarini mecburum ben de yüzde 60 artırayım derse böyle gider.
piyasa serbest olsa da bazı yasalar var zaten , her kontrol birimi görevini hakkıyla yaparsa belki bir nebze kötü gidişat daha az kötü olur.
yoksa dediğim gibi komple çözüm bu değil .
Değerli hocam verdiğin örnekler aslında haksız olduğunu kanıtlıyor farkında değilsin.
Taksiciler DEVLETİN PROFESYONEL MÜDAHALESİNİN tipik örneklerinden biridir.
Devlet bir sektöre müdahale ettiği zaman sonuç taksiciler gibi olur.
Oysa taksicilerde plaka sınırlaması olması, serbest piyasa içinde faaliyet gösteren ve taksicilik yapabilen farklı firmalar şahıslar olsa fiyatlar da hizmet de senin lehine düzelir.
Eğer tüm ülkede 3 tane hosting şirketi varsa ve bunlar fahiş zamlar yapıyorlarsa devletin yapması gereken arzı arttırmaktır.
Yani hosting şirketi kuranlara düşük faizli kredi verirsin, hosting şirketi kuranlara 2 sene vergi muafiyeti getirirsin.
Buradaki yüksek karlılığı gören bir çok şirket anında bu sektöre girer ve müşteri kapmak için fiyat kırarak o 3 şirketi adam eder.
Devlet fiyatla uğraşmaz, maliyet hesabı yapmaz.
Devlet paranın değerini korur ve arzın sürekliliğini sağlar.
Bak iktidarnı algı operasyonuna yenik düşmüşsün.
3 harfli marketler fiyatları kasten arttırıyor diye suçluyorlar.
Oysa ben alışveriş yapıyorum herşeyin en ucuzu o 3 harfli marketlerde.
Eğer o 3 harfli marketler yağın fiyatını %50 fahiş arttırsa başka bir market boy boy reklama çıkar ucuz yağ satar müşteri çalar.
Yani fiyatlar ilaç gibi, ekmek gibi çok temel ihtiyaç maddeleri dışında devlet eliyle kontrol edilemez.
Bak enflasyon yükselmesin diye çiğ süt fiyatına zam yapmadılar, süt üretmek zarar ettirdiği için insanlar ineklerini kesime gönderdi.
Bugün peynir fiyatları et fiyatları ile yarışır hale geldi. Al sana devlet müdahale edip fiyatları kontrol edince ne olacağının en basit örneği.
3 ay enflasyonu tutacağım diye sana senelerce pahalı peynir yedirecekler çünkü o inek popülasyonunu yerine koyup bol süt üretmek için seneler lazım.
İşte devletin profesyonel müdahalesi nin sonu bu olur.
Devlet zaten her işletmenin karıma ortaktır, bir de karın ne kadar olacağına devlet karar verecekse kimse üretim ve ticaret yapmaz.