digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam işgücü maliyetini arttırdın mı çalışanı olsun olmasın herkesin maliyeti artar.
Adam berberdir yanında çalışan yoktur ama arabası bozulduğunda tamir maliyeti artmıştır, kapıcısının maaşı yüzünden aidatı artmıştır, öğlen yemeği yediği restoranın fiyatı artmıştır.
Yani hiç eleman çalıştırmayan adam da zam yapmak zorundadır.

Siz arz talep dengesi konusunda eksik bilgiye sahipsiniz.
Kiraların artmasının sebebi piyasadaki paranın artmasıdır.
Sen asgari kazanan adamın kazancını arttırdığında aynı eve daha yüksek fiyat verebilecek insan sayısını arttırmış olursun.
Böylece kim daha fazla verebiliyorsa o evi tutar ve ev kiraları yükselir.
Nasıl ücretli çalışanların bir malı daha ucuza almak istemesi ahlaksızlık fırsatçılık değilse bir malı satanın malını daha yüksek fiyata satmak istemesi de fırsatçılık falan değildir.

Fırsat maliyeti diye bir şey var.
Piyasada 100 bin ev varsa ve ev arayan 300 bin kişi varsa o 300 bin kişien en yüksek kirayı ödeyebilenler o evleri tutarlar.
Evini daha önce kiralayan ev sahipleri de aradaki farkı talep etmekt isterler.

Parayı arttırdığında talebi arttırırsın, ama arzı aynı oranda arttıramazsan fiyatlar yükselir.
Ev kirası da yükselir, berber fiyatı da yükselir, araba fiyatı da yükselir.

Bugün 100 milyon liraya boğazda yalı alabilirsin diyelim.
Biz asgari ücreti 1 milyon lira yaparsak aynı gün o boğazdaki yalılar 100 trilyon lira olur.
Çünkü 100 milyon verebilecek insan sayısı arttı, ama boğazdaki satılık yalı sayısı hala 10-15 tane.

Aynı mantık et için de geçerlidir. Piyasaya et arzını arttırmazsan, et arzı aynı kalırken asgari ücreti %50 arttırırsan et fiyatları da %50 artar.
Çünkü et alacak daha fazla insan var ama daha fazla et yok, o zaman kim daha fazla veriyorsa o kısıtlı eti o alır, asgari ücretli de %50 daha fazla verip aynı kiloda et almaya devam eder.

Arz talep dengesini anlamadan, serbest piyasa dinamiklerini anlamadan iyi niyet kötü niyet üzerinden ekonomiyi değerlendirmek ve fiyatları sadece üretim maliyetleri üzerinden hesaplamak modern ekonomilerde mümkün değildir.
Fırsat maliyeti ve arz talep dengesi serbest piyasanın temelidir.

Seçim kazanmak için para arzını arttırıp fazladan talep yaratan iktidarı suçlamayıp, kötü niyetli olduğundan şüphelendiğimiz sektörel KİNG lerin peşine düştüğümüz sürece fakirleşmeye devam edeceğiz.
Maalesef sen fiyatların arttığını sanıyorsun, oysa enflasyonist politikaların sahipleri enflasyon ile senin cebinden para aşırıyorlar farkında değilsin.
Senin paranı alan kötü niyetli satıcılar değil, enflasyon ile paranın alım gücünü çalan politikaları izleyenler.

3. yazışım gözden kaçıyor hala diye tekrar yazayım da.
Ekonomi bilimi uzun yıllar süren doğru bir strateji isteyen uzman kadroların yapması gereken iştir.
bizim burada yazdıklarımız iyi dilek ve sohbet sadece.

Yanlış siyaset zaten ekonominin bozulma nedeni.
ona bakarsak hukuktaki eksiklik bile bizim ekonomimize olumsuz etki yapıyor. Hem de çok ciddi miktarda.

Ama son aylarda yaşanan ve gördüklerimiz sonucuda anormal zam sorunu olduğu ortada.
kısır döngüye girdi. Buna profesyonel bir müdahale olmadan nereye kadar gidecek.

maliyeti artan sektöre göre yapması gereken zammın çok üstünde zam yaparsa domino etkisi olarak her sektöre olumsuz yansıyor.

benim isteğim diyorum ki uzman birimler her sektörü inceleyip bir kontrol mekanizması kurarsa belki bir nebze panik ve olumsuz havanın önüne geçilir.

Ben kolaya kaçıp birileri zam yaptı diye ekonomi bozuldu demiyorum zaten . Veya hükumeti korumuyorum .

açık ve net içimden geçen fikri söylüyorum.

ve hepimizin yaptığı sadece sohbet ülke ekonomisi yönetmek yıllar suren doğru politikalar ile olur.

Allah herkesin çarşısına pazar versin. Sevgiler : )