Hocam serbest piyasada anormal zam diye bir şey yoktur.
N11 de Trendyol da satış yaparken herkesin 100 liraya sattığı bir kulaklığı 250 liraya satmaya çalış bakalım sipariş alabilecek misin?
İşte serbest piyasa budur. Serbest piyasada satıcılar müşteri kapmak için açık eksiltme usülü fiyat belirlerler.
Ben ürünlerime zam yaparken elim titriyor cirom düşer mi, sipariş adetin düşer mi, pazar payım daralır mı diye.
Zamlarda anomali yaratan denetlenebilecek 2 konu vardır.
TEKEL olan firmaların zamları ya da TRÖST kurup zamları ortaklaşa yaparak rekabeti bozanların zamları.
Yani firmalar anlaşıp zam oranlarını organize şekilde belirlemiyorlarsa anormal zam diye bir şey olmaz.
Ki 80 milyonluk bir ülkede 3 market anlaşıp salçanın fiyatını yükseltse 4. market işi ertesi gün televizyon reklamında salçadaki indirimi yayınlar.
Mesela 3 büyük kargo firması fahiş zammı yapıştırınca büyük siteler kendi kargo ağlarını veya kargo firmalarını kurdular.
İktidar kasıtlı olarak enflasyonist politikalar izleyip sonra suçu fırsatçılar, fahiş zam yapanlar diye hayali düşmanlara atıyor.
Migros fahiş zam yaparsa BİM onun müşterilerini kapmak için daha ucuza satar, BİM fahiş zam yaparsa onun müşterilerini kapmak içn A101 fiyat kırar.
Bu yüzden serbest piyasa uyguluyoruz, serbest piyasada ürün arzında sorun olmadığı sürece fiyatlar tüketicinin lehine belirlenir.
Devletin görevi de fiyatları denetlemek değil ürün arzının devamlılığını sağlama ve Türk Lirasının değerini korumaktır.
en basiti çalışanı olmayan ev sahibi ve dükkan sahibi kirasını anormal arttırıp 2 den 7 yapayım diyor diğeri de o zaman ben 10 yapayım diyebiliyor ( kirada dükkanımız var 2 tane )
veya çoğu sektörde King denilen grupların olduğunu çoğumuz biliyoruz. Kötü niyetli olanların olduğunu da biliyoruz. Hatta çoğuna söz geçirelemediğinide biliyoruz.
Piyasa serbest olsa da anormal kötü niyeti tespit edecek uzman birimler de olmalı devlette diye düşünüyorum.
ve üstte dediğim gibi ekonomi bilimi uzun yıllar belli strateji isteyen bir iştir. Uzman kadrolar görevde olmalı.
yoksa
bizim buradaki sohbetlerimiz ve iyi dileklerimiz oluyor sadece.
herkese hayırlı işler sevgiler.