yaklaşık 3 yıldır kullanmayan biri olarak tavsiyelerim :

- sigara satılan marketlerden alışveriş yapmayın, sigara paketi görmemeye alışın. diğer türlü o paketi gördükçe bi tane cebinize atmak isteyeceksiniz.
- sigarayı bıraktım oley kafasından çıkın, sigara diye bir şeyin hayatınızda olduğundan haberiniz olmasın. işinize gücünüze, rutinlerinize bakın. sanki hiç sigara kullanmamış ve ne olduğundan bihabermişsiniz gibi. kafanızda sigara düşüncesi(bıraktım sözcükleriyle beraber olsa bile) gezindikçe aslında bırakmamış sadece bi müddet ara vermişsinizdir. bıraktığınızdan emin olmak için sigaranın günlük hayatınızda aklınıza ne kadar girdiği önemli. o yüzden sigarayı düşünmeyin, konuşmayın, anlatmayın(bıraktığınızı da, evet).
- bırakma olarak kendinizi şartlandırmanıza gerek yok. bıraktım diye düşünmek yerine azalttım olarak düşünün. kendi başınıza olmamasına dikkat ederek, özellikle arkadaş eş dost çevre buluşmalarında o an canınız bikaç dal içmek istediyse çıkarır içersiniz bundan bi zarar gelmez. bi şeyi bırakmak demek, ondan soyutlanmak demek değil. uyuşturucu kullanmıyoruz. yılda bi içilecek 3-4 dal da bağımlılık yapıp yeniden kendine çekmez. kendinizi şartlandırmadığınız için de stres yaşamazsınız. ancak dediğim gibi, bu kullanım kendi başınızayken, evde, ofisteyken vs olmamalı. iş o noktada olursa, aklınıza sigara giriyorsa o zaman tehlike çanları çalıyor demektir.

bu kadar. uzun uzun abartmaya gerek yok daha. irade sahibi adam kararlarını verir, uygular. başka arayışlara, maddelere gerek yok. yukardakiler kafi. denenmiş, onaylanmıştır.