Hocam zaten o çocuk bir günde dünyaya gelmiyor. Kadının bu süre içerisinde çalışamayacağını düşünerek o çocuğu yapmaları gerek. Zaten yasal olarak doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra da 8 hafta işverenler izin vermek zorunda ve bu süre içerisinde SGK maaşlarını yatırıyor hamile kadınların. Ama çalışmak için bir engel değil çocuk yapmak. Ülkemizde binlerce kadın hem çocuklu hem de çalışıyor. Konunun çocuk ile hiçbir alakası yok maalesef.
hocam ben de evliyim ve yarın eşim hamile kalsa hadi ilk 5 ay çalışsın diyelim en iyi ihtimalle bile 5. aydan sonra çalışmasını istemem. çocuk dünyaya geldikten sonra da eşimin 40'ı çıkınca da hadi çalış diyecek değilim. en az, en en az 1 yıl çalışmaması lazım ki ben 1,5-2 yıl çalışmaması gerektiğini düşünüyorum. o çocuk 2 saate bir emip, hemen ardından her seferinde gaz çıkarttırmak ile uğraşılacak. geceleri birkaç saate bir uyanacak, emecek vs. bu şekilde bir kadın nasıl çalışsın insaf. ha siz umursamıyorsanız bilemem. ama benim düşüncem eşim hamile kaldıktan en kötü 5 ay sonra çalışmayı bırakması ve çocuğumuz 1,5-2 yaşına gelip en azından emmeyi bırakıp, kayınvalidemde kalabileceği yaşa kadar da çalışmaması. 16 hafta 4 ay ediyor. benim hesabıma göre ve bence her insaflı adamın hesabına göre de (size bir şey diyemem benim düşüncem bu şekilde. herkesin kendi hayatı sonuçta) kadın 2 yıl (çocuk en azından emmeyi bırakana kadar) + 4 ay (hamileliğin son 4 ayı) = 28 ay kadın çalışamayacak. 2 ay + 2 ay kadına sgk para verdi diyelim arada 24 ay yani 2 yıl kalıyor. bu sürede bu adam evini geçindirmek zorunda. ve dediğim gibi ekstra çocuk masrafları ile. bu kişiler zaten 2si çalışııp anca evi geçindirdikleri için ve hatta evlenirken aileleri de yardım etmediyse üstüne taksit de ödedikleri için (ben 6 ay önce evlendim mobilyaları 24 taksit çok çok uyguna almama rağmen mobilya + beyaz eşya taksitim şuanda aylık 4,700 lira. 2 ay sonra beyaz eşya bitecek de inşallah ordan 3bin lira azalacak) para biriktirmeleri zor günde harcamaları da mümkün değil. ben demiyorum asgari ücretle çalışan evlenmesin diye. kesinlinkle öyle bir şey yok. burada dikkat çekmek istediğim konu asgari ücret ile çalışan bir kişiye bir kızın kazandığının az olduğunu ve evini geçindiremeyeceğini söylemesi hatta bu maaşı kazanan birisi ile evlenmeyi istememesi bence mantıklı. sevgi, aşk tabi ki önemli ama evli olan ya da az çok hayatı bilen herkes bilir ki aşk maalesef karın doyurmuyor. bir kişi eve ekmek getiremiyorsa kaç gün ya da ay bu şekilde huzurlu bir evde yaşanabilir.
kız babalları da ayrı bir mevzu. elinizi vicdanınıza koyun da cevap verin. sen kızına yıllarca gözün gibi bakmışsın çalışmışsın (ki şuan takisici bile ankarada aylık 10bine yakın para kazanıyor. hala asgari ücreti övüyorsunuz. yukarıdaki arkadaş da dediğim gibi birkaç yıla iyi kazanacaksa eyvallah. ama asgari ücret ile hayatını devam ettirecekse o işi bıraksın gitsin taksici olsun en kötü. gayet de güzel meslek ağır bir iş falan değil. abartıyorsun demeyin kayınpederim taksici bir gün çalışıyor diğer gün dinleniyor günlük ortalama 700 lira kazanıyor. taksi kendisinin değil kilometere hesabı ile çalışıyor). dediğim gibi sen kızına yıllarca gül gibi bakmışsın yeri gelmiş gece uyumamışsın 2 işte çalışmışsın ama hiçbir şeyini eksik etmemişsin sonra "elin oğlu" (ben de erkeğim yanlış anlamayın ama kız babası öyle bakar) geliyor diyoro ki ben kızını alacağım ayda 5.250 lira ile geçineceğiz. hangi aklı başında kız babası bunuu kabul eder. ben etmem ve bence kızı olan kimse etmez. çözüm yolu bulmak lazım. kız da öneriyor zaten. ben seni sildim demiyor. daha çok kazanacak bir yol bul diyor. yaşları da genç. konuyu açan arkadaş umarım en kısa sürede daha çok kazanacağı bir evi rahat geçindirebileceği bir iş bulur.