Merhabalar.
Temel olarak kendi kendine hak sahibi olamayan varlıkların ürettiği şeyler varlığın sahibine ait olarak kabul edilir. Örneğin ineğin sütü. Süt ineğe aittir. Ama ineğin hak sahipliği olmadığı için süt ineğin sahibine aittir.
Sorduğunuz sorudaki durum da buna benzer şekilde cevaplanabilir. Şu anda yapay zeka olarak adlandırılan bu yapıların hak sahibi olup olmadıkları tartışmalı. Ve bu varlıklara ehliyet verileceği de meçhul. Bu nedenle aynı kölelik düzleminde olduğu gibi kölenin yaptığı şey ya da kazandığı para efendisine aittir.
"Yapay Zeka" nın ürettiği(?) şeyler yapay zekayı yapan ve sahibine ait kabul edilir. (Günümüz hukuk düzleminde)
Fakat. Hak sahibi her zaman sahip olduğu haklardan vaz geçebilir.(istisnalar hariç) Yapay zeka üzerinde hak sahibi olan kişiler; yapay zekanın ürettiği şeylerin aitliği konusunda tasarruf edebilir. Midjourney örneğinde olduğu gibi lisans sahibine ait denebilir.
NFT konusuna gelirsek. Sözleşmelerin detaylı incelenmesi gerekir ama bu şekilde bir kullanıma izin vermelerini çok mümkün görmüyorum. Tabi hayat ne gösterir bilinmez.
İyi forumlar