Merhaba 2 adet sorum var hosting sunucular hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum, websitemizde Woocommerce kullanıyoruz 8 adet ürün var yaklaşık 400 varyasyon var her üründe, sunucu tabanlı bir yavaşlık olduğunu düşünüyoruz. Şuan kullandığımız güzel hosting de Wordpres beş limitsiz hostingi, sizlerden paylaşımsız hosting önerisi bekliyorum tabii şöyle bir kriter ve sorum var müşterilerimizin %60'ı Türk %40 ı Avrupa'dan geliyor, lokasyon olarak TR'mi tercih etmeliyiz Avrupa mı? Bu arada sitede şuan Cloudflare aktif ama devre dışı bırakmalı mıyız?
Merhabalar.
Bu konu uzerine 10.000 kelime bile yazsam yinede bitmez.
Oldukca detayli bir konu.
Oncelikle TR'den hosting alinmaz. Simdi burada birkac firma var insanlar surekli tavsiyede bulunuyor ama bu firmalarin tumu dusuk kalitede firmalardir. Sitelerin hiti olmadigi icin herkes hostinginin hizli oldugunu dusunuyor. Eger detayli arastirirsaniz yurtdisi hostinglerin cok daha performansli ve ucuz oldugunu gorursunuz. Bu arada hersey sistem ozelligi de demek degil. Cok farkli kavramlar ve hepsi performansi etkiliyor.
Benim bir e-ticaret sitem olsa barindirdiginiz hostingte ustune para verselerde sitemi barindirmam. Buna diger firmalari da dahil ediyorum. Adamlar yazmis 2cpu 2cpu hangi cpu marka model yok. Hat hizlari 100mbit gibi komik bir rakam. Size 2cpu degil 10cpu bile verseler hat hizi 100mbit ise bu coptur. Sitede hit oldugunda makina upload yapar. O makinadaki interneti bircok site ortak kullaniyor dolayisiyla hat hizi yetersiz kaldiginda isterse 24 cekirdekli pakediniz olsun bir ise yaramaz. Hat hizi cok onemli. Gelelim sistem ozelliklerine 2cpu 2ram verdiklerini vaad ediyorlar. Bircok firma cpu hiz limiti var. O hizi alamiyorsunuz.
Bu gibi sebeplerden dolayi kedinlikle yabanci hosting kullanmanizi oneririm. Yabanci kaliteli firmalar ne vaad ettiyse onu veriyorlar. Hat hizi ve makinalar o kadar hizli ki, Yabanci hostingler'de barinan siteler Turkiye'de yasayan birinin Turkiye lokasyonda bulunan bir siteye erisiminden cok daha hizli aciliyor.
Dunyaca unlu firmalar Linode Digitalocean ve Vultr'dir. Saglam bir projeniz varsa ve gelir elde ediyorsaniz tercih edebilirsiniz.
Bir basamak alti hetzner oneriyorum. Senelerdir kullaniyorum tam bir fiyat performans urunu. 1 cpu 1gbramli makinaya 15 wordpress kurmuslugum var. Bu saydigim firmalar vps satiyor. Bunlara bir panel kurup sitenizi barindirabilirsiniz. Kimi paneller parali kimizi ucretsiz. Mesela ucretli olarak Plesk panel kurabilirsiniz. Ucretsiz olarak Cloudpanel, Wordops, Hestia, Cyberpanel gibi bircok alternatif mevcut. TAbi mail server kismi biraz sorun bazi panellerde mail sunucusu yok bu yuzden mail alim gonderimlerde sitenize eklentio kurup Zohomail veya Gmail gibi servisleri kullanabilirsiniz tabi ucretsiz olarak bunlarin limitleri var. Hem ucretsiz panel hem mail servisi olan paneller var. Mesela Hestia ve Cyberpanel. BUnlari tercihe dersiniz. Mail su bakimdan onemli mesela sitenize uye olanlar sifrelerini unutursa sistem onlara mail yollar ister mails ervisiniz yoksa bunlar sorun. Ucretli panellerde mail sistemi var zaten Plesk gibi. Eger bir haber blog siteniz varsa zaten mail sorununuz olmaz.
Ben herhangi bir panel kullanmiyorum ve LEMP server dedikleri bir makinam var icerisinde gerekli uygularimi kurdum ve sitem cok hizli. PAnelim yok ucret odemiyorum ve dunyanin en hizli sistyemi. Tek handikapi herseyi komut ile hallediyorsunuz biraz bilgi gerektiriyor. Eger bir vps kiralarsaniz cok performansli olur. Yuzbinlerce hiti bile 5 dolarlik bir makinada barindirabilirsiniz. Siteleriniz cok hizli acilir. Hat hizlari TR'dekinin en az 10 kati. Islemci yani sitem ozellikleri yuksek. TR'de kullanilan makinalar eski. Adamlar guncelleyemiyor. TR'de hosting ucretleri cok yuksek. Bu kadar para kazanip sistemlerini guncellemiyorlar. Mukayese ederseniz bunu net gorursunuz.
Peki ben VPS anlamam derseniz dunyanin en hizli paylasimli hostinglerinden olan A2hostingi oneririm. Su an dunya uzerinde ki en hizli hosting. Fiyat performans urunu. Daha pahali cozumler tabiki var. Siteground gibi dunyaca unlu hostingleri de kullanabilirsiniz.
Birde optimizasyon onemli wocommerce sitelerde php opcache ayarlari vardir bunlarin yapilandirilmasi gerekli sitenin hizini cok etkiliyor. Kullanilan tema onemli. BAzi temalar cok sistem tuketir. Kullanilan eklentiler sorgu sayilari, woocommerce optimizasyonu diger ayri bir konu.
Sonuc olarak yillik 479,90 TL odeyip 5 site batindirilabilir paketle performans alabilmeniz mumkun degil. Private Cloud (VDS) paketten bahsetmissiniz. Ona da deginecegim.
Size 2 tavsiyem var 1. Hetzner'den 1 makina kiralayin aylik 5 dolar senede yapacagi 60 senelik 1200 tl gelir. 2cpu 2gbram 40tb trafik ve 10 gbit paylasimli internet hizi size fazlasiyla yeter. Bu paket sizin ustte belirtiginiz paketten daha performansli olup o sizin bahsettiginiz yilda 3500 liralari gecer. @yalinyalniz: arkadasimiza bir panel kurdurabilirsiniz kendisi bu konularda uzmandir ve bu sayede full optimize hizli yuksek sistemli bir makinaya sahip olup, hem az para odersiniz hem kat ve kat fazla performans alirsiniz.
Contabo firmasida cok iyi 4cpu 8gbram 6 euro ayda. Ancak bunun handikapi hat kizlari 200mbit Hetzener'e gore dusuk. Ama TR'deki firmalara gore yine daha yuksek. Hitinizin az oldugunu varsayarsak buda iyi tercih olur.
Imzadaki linkten uye olup Hetzner'i de test edebilirsiniz. 20 euro hediye kuponu ile ucretsiz denemeye sahip olabilirsiniz. Yuksek hitleri hedefliyorsaniz Hetzner daha iyi bir secenektir. Contabo'da dehset ozellikler veriyor. Ben 1 site barindiririm yada birkac cok yuksek hitli olmaz derseniz Contabo. Ben site acarim hiti hedefliyorum blog haber sitesi kurarim derseniz Hetzner derim.
Sizi olabildigince aydinlatmaya calistim. Global dunyada artik hosting lokasyonun onemi yok. Hatta hizdan dolayi yabanci hostingler Tr'den daha hizli. Burada bir algi var Turk firmalari ovuyor millet. Bu ovenlerin sitelerinin kac hitti var ona bakmak lazim. Gunde 10.000 hiti dahi bulunmayan site sahipleri burada TR firmalari (hype)liyorlar yani onemsiz olan seyleri cok populer cok ustun cok guzel gostermeye calisiyorlar.
Bence TR'deki bu firmalara para kazandirmayin. Daha uygun ve kaliteli yerleri tercih edin boylece o firmalarda kaliteyi yukseltmek zorunda kalacaklardir.
Cloudflare kullanma konusunda kullanabilirsiniz.
Esen kalin sevgiyle kalin.