Merhaba iyi geceler,

reddit platformunda gezinirken seo grubunda sorulan bir soru aklıma takıldı. Yabancı bir arkadaşımız sordu bu soruyu.

X kullanıcısı web sitesinin düşük trafik aldığını, günlük 300-400 dolar gelir hedefi varken düşük trafik yüzünden bu gelire ulaşamayacağını belirtti.

Ne tür çalışmalar yapabilirim, nasıl bir yol izlemem gerekir? niteliğinde bir metin oluşturmuş aslında.

Bende kendisine gerekli yanıtları verip bilgilendirdim.

Düşük Trafik Sorunları birçok nedenden dolayı görülmekte. Bu sorunu çözmenin yolu mantıken trafiği artırmak adına çalışmalar yapmak. Burada iç dış seo çok önemli fakat ben bu konuda dış optimizasyon yaparak nasıl organik trafik artırılabilir bunu söyleyeceğim.

Temel olarak dış optimizasyon işlemi paravan blog, geri bağlantı (backlink) veya sosyal medyadan trafik çekmek ile bitmiyor. Dış optimizasyon işleminin amacı dış kaynaklardan siteye nitelikli trafik yönlendirmek. Buradaki altın kural sektörünüz ne olursa olsun hedef kitlenizin bulunduğu yerlerde olmanız ve buralarda paylaşım yapmanız.

Örnek olarak X bir SEO uzmanının uyguladığı işlemi anlatmak istiyorum. X web siteniz için organik ve nitelikli, faydalı trafik elde etmek istiyorsunuz. Diyelim ki sektörünüz beyaz eşya sektörü.

KızlarSoruyor.com platformunda beyaz eşya sektörü ile ilgili bir soru yöneltilmiş. Siz burada kendi kullanıcı profilinizi oluşturup bu soruları yanıtlayarak sitenize trafik çekebilir ve hatta marka bilinirliğinizi ciddi oranda artırabilirsiniz. Neden mi? Çünkü sizin sektörünüz ile ilgilenen potansiyel bir müşteri/ziyaretçi sormuş bu soruyu ve siz cevaplayarak bu kişiyi kazanmış oluyorsunuz.

Dış optimizasyon çalışmaları kapsamında yapabileceğiniz en verimli çalışmalar marka bilinirliğini artırmak ve kullanıcılar ile etkileşim kurmak. Örneğin benim kendi uyguladığım bir yöntemi anlatmak istiyorum aynı şekilde. E-Ticaret ile ilgili bir blog sayfam mevcut. E-Ticaret ve varyasyonu olan konularda açılan reddit, forum veya sosyal medya sorularını elimden geldiğince yanıtlamaya çalışıyorum. Bu şekilde hem kullanıcıyı kendi siteme yönlendirmiş oluyorum, hem de potansiyel olarak organik trafiği artırmış oluyorum.

Kullanıcı veya potansiyel müşteriyi elde etmek çok önemli. Günümüzde bir referans hizmet veren kişiye ne kadar fayda sağlıyorsa potansiyel müşteri de o kadar fayda sağlar. Sizin sitenize girip içeriklerinizi veya sattığınız ürünleri beğenen biri sosyal medya hesabında paylaşım yapabilir, arkadaşlarına öneride bulunabilir.

Özet olarak dış optimizasyon işlenin en önemli adımı nitelikli trafik elde edebilmek açısından çalışmalar yapmaktır.

Normal şartlarda Google bize backlink alma, elde et şeklinde bir söylemde bulunuyor daha doğrusu bilgilendirme yapıyor. Backlink almak sorun değil fakat burada Google'ın aktarmak istediği en önemli nokta web sitenizi kullanıcı dostu yapmanız.

Backlink (geri bağlantı) konusunda bir önerim mevcut. Mümkün olduğunca hedef kelimenizde bulunan rakiplerinizden geri bağlantı almanız sizin faydanıza olacaktır. Alakasız bir haber sitesinden tanıtım yazısı almak sitenize uzun vadede hiç bir katkı sağlamaz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim biraz uzun oldu kusura bakmayın ^^