Şikayet etmeyle olmuyor bu işler. Türkiye'de yaşıyoruz bilmem dışarı çıktınız mı?
Nerede olursan ol dayın, amcan, halan, teyzen sayesinde tanıdıklarına ulaşabiliyorsan baş üstünde tutulursun. Parası olandan ziyade bu çevre ile alakalıdır, torpil ile alakalıdır. İnkar edenler elbet olacak, tanıdık bir işletmeye gittiğinizde size torpil geçilmiyor mu arkadaşlar, ikramlar vs. Hepimize olmuştur, buradaki bazı üyelerinin hiç bunu deneyimlediğini sanmıyorum çünkü radikaller. Zengin semtlerine bi' gidin ve insanların nasıl birbirine iyi davrandığını inceleyin. Tabii ki bu iyi sözde iyi davranışlar samimi davranışlar değiller, çıkar amaçlı veya çevre tutma amaçlıdır. Aynı şekilde o mekana bir de sefil halde gidin. Burası bir restoran olsun veya el üstünde tutulmalık normalinde üstünde bir kuruluş, cafe olsun. Farkı hemen her türlü şekilde hissedeceksiniz.
Peki neden böyle?
En basit ve mantıklı bir cevabı var. İnsanoğlu otoriter birisine kötü davrandığı zaman bunu kendinden eksilmiş parça olarak görecektir. Gücü olana tapılır, bu size uygun olmayabilir kesinlikle katılıyorum. Bana uygun değil. Kültürümüz de bu tür olayların önünü açtığı için her yerde türeyen bu tür insanlar ve buna boyun eğen halkımız olduğu sürece devam edecektir. Yetkili kişilere bile kazaya sebebiyet olsa da korkudan ya da parası var diye bulaşmayız. Şikayet ettiğimiz yerde oluşan şeyler bize yapılınca da buna da karşı çıkmayız. Bu durum düzelebilir mi? Evet! Düzelebilir fakat bizde insan hakları var mıydı?
Siyasete bağlamadan max. verilebilecek örnekleri sundum.