bulut57 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam bağkuru neden dert ediyorsunuz. Bağkura ödenen para çöpe gitmiyor ki. Bağkur öderseniz emeklilik primlerinize faydası olur. Bağkur ödemezseniz günleriniz silinir, bağkur ödemeyenleri idam etmiyorlar ki. Bu ülkede insanlar +2.000 TL bağkur veya ssk öderken devlet bizden çok para alıyor diyor. Ancak 3.500-4.000 arası emekli maaşı alırken de emekli maaşları çok düşük diyor. Bu parayla nasıl geçineceğiz diyorlar. +2.000 TL prim çok yüksek ama 3.500 - 4.000 TL emekli maaşı düşük. 55-60 yaşına geleceksiniz emekli priminiz yok ne yapacaksınız o zaman?

Altta olanı eziyor derken.
-Küçük esnaf yani basit usül mükellefler 5 kuruş vergi ödemiyor. Sadece bağkur ve muhasebe ücreti ödüyor. (Basit usüller kimler? kuaför, terzi, tuhafiye, pazarcı, vs vs. basit usul şartlarını aşmayanlar) (Muhasebe ücreti var dediysem korkmayın. Basit usüllerden öyle ahım şahım bir para alınmıyor. Basit usüller bağlı olduğu odaya 100-150 TL muhasebe tutturuyor. + olarak bi de oda aidatı var tabiki )

-Sosyal medya içerik üreterek (youtuber, blogger, vs vs.) gelir elde edenlerde sadece %15 vergi ve bağkur ödüyor. (Bu kanun yeni çıktığı için detaylarını bilmiyorum.)

Bağkur bir vergi değildir. Bağkur emeklilik primi veya sağlık primi olarak görebilirsiniz. Bağkur demek emekli olunca maaş almak demektir. Yani gelecek için birikim yapmak gibi görebilirsiniz.

Nerede sıkıntı var? Asıl sıkıntı küçük esnafla büyük şirketler arasında kalan kişilerde oluyor. Yani basit usül olamayanlar, sosyal medya içerik üreticisi de olamayanlar için sıkıntı var. Yani aslında ortada kalanlar eziliyor. Mesela eticaret siteleri zorunlu edefter olacaklar. Edefterlerin sorumlulukları normal vergi mükellefinden de daha fazla. n11, gittigidiyor, trendyol, yemeksepeti, çiçeksepeti vs. vs. gibi yerlerden satış yapan vergi mükellefleri eticaret yapıyor olarak görülüyor. Ve edefter olmaları isteniyor. Edefterlerin muhasebe ücretleri de diğerlerine göre pahalı.

Zaten 3-4 sene sosyal medyada şansınızı deneyip hala para kazanamıyorsanız Yani asgari ücretin altında para kazanıyorsanız biran önce iş bulup işe girmelisiniz. Zorlamanın anlamı yok. Bu şekilde kendinizi kandırırsınız. "Kardeşim ben zaten işte çalışıyorum. Ancak hobi olarak sosyal medyada işler yapıyorum" diyorsanız o zaman da zaten bağkur ödemezsiniz. Çünkü işte çalışan gerçek usül vergi mükellefleri bağkur ödemez. Çünkü çalıştığı yerden sigortası yatırılır. Ancak diğer vergileri öderler.

NOT: Mesajlarımın bir kısmını genel olarak yazdım. Kişisel algılamayın.
Bağkur konusuna katılmıyorum.
Bağkur ödemeyince bir şey olmuyor ama sağlık hizmetinden de yararlanamıyorsunuz.
Geçen aylarda benim borcum olmasına rağmen gittiğimde 7 TL verip muayene olup tahlil yaptırdım. Geçen abim hasta oldu gitti. O da işsizdi bayağı yeni işe girmişti. 1 ay bile olmamıştı. Sigortası gözükmediği için acil de yapılan muayene de bile fatura çıkar tedavi sonrası dediler. SGK'ya gidip sigortasını göstertip sildirdi. Artık öyle ücretsiz tedavi olunmuyor sanırım.

Ya en azından şu bağkur mevzusunu zorunlu tutmasalar şahıs şirketi için. İsteyen ödesin istemeyen ödemesin. Ödeyemiyorsa zaten kazanmıyordur. Kazanan gider mutlaka öder sağlıktan yararlanmak için.