Merhaba,
yılın 2022 olmasının, bilimsel ve teknolojik gelişmişliğin bu konuyla ne ilgisi var onu anlayamadım. Dini hassasiyeti, belki de dini olmayan adamlar dini bir konuyla ilgili bilir kişi kesiliyor. Örnek olarak bir Müslüman bir ateistle evlenemez, caiz değildir diyelim. Bunun yılla, sosyo ekonomik seviyeyle, eğitimle hiç bir ilgisi yok. Bu inançtır ve bazı hükümler kesin ve açıktır. Ülkemiz özelinde Alevi olarak geçsede tartışmalara konu taraf aslında dünyada yıllardır süre gelen Sünni - Şia arasındaki çatışma. Alevilikte Caferilik mezhebinin bir kolu olarak görülür. Şia ve Sünni ana gruplarının her ikisi de İslam çatısı altında olsa da bir çok temel farkı bulunmaktadır. Müslüman olabilmek için bazı şeylere inanmak gerekli, bunlardan birisine inanmamak demek o kişinin inancının sorgulanması gerektiği anlamına gelir. Aleviler içerisinde de birbirinden farklı şeylere inanan kimseler var, kişi özelinde inanç sorgulanmalı. Eğer ki kişi temel yeterlilik olan imanın şartlarıyla ihtilafta değil ise elbette Müslümandır ve evlenmek caizdir. Ne yazık ki bu en temel konuda bile Şia ve buna bağlı olarak bazı Alevilerde karşıt ve farklı görüşlü kimselerde var ve ben o kişinin Müslümanlığını sorgularım durum böyleyken. Dini inanç elbette kişisel bir şey herkes istediği şeye inanır ve bu kimseyi ilgilendirmez ama iş hayatını birleştirmeye geldiği zaman durum başkalaşıyor. Her iki kişinin de iyi kimseler olduklarını varsayarsak bir Sünni Cennete gideceğine inanır ve aynı inanç gereği gerekli şekilde iman etmemiş eşi de ne yazık ki orada yanında olmayacaktır. Çocuk olduğu zaman Müslüman olacak ama nasıl bir Müslüman olacak, çatışmalar olması olası bu konularda aile içerisinde. Ehli kitap farklı bir din olsa en azından çocuğa her ikisini de öğretip kararını sen ver diyebilirsin de ikimizde Müslümanız ama o böyle, ben böyleyim denildiği zaman iş çok başkalaşır çocuğun kafasında Alevi tarafın imanla ilgili farklı düşünceleri var ise. Müslüman veya değil dini hassasiyeti olmayan insanlar için bunlar elbette önemli şeyler değil ama olan kişi için çok önemli, bu yüzden olaya yüzeysel bakıp milleti küçümsemeyin. Toplum içerisinde inanç ayrımı yapmak ayıptır elbet ama olay aile kurmaya gelince o kadar basit olmuyor. Kaç Ortodoks kızını Müslüman bir erkekle evlendirmek ister araştırmak lazım gelişmiş diye lanse edilen toplumlarda da.