Merhaba,
ODTÜ özelinde değil sadece, hocam hitabı üniversitelerde insanların birbirine karşı kullandığı bir ifadedir. Zira kimin hoca olup olmadığını bilmek imkansız tanışıklığınız yok ise kişiyle. Belirli yaşın üzerinde öğrenciliğe devam eden kimselerde var, yaşıtınız veya genç gösteren doktora yapan, öğretim üyesi olan kimselerde var. Burada da kişisel düzeyde bir tanışıklık olmadığı taktirde kimin bizden tecrübeli veya konusunda daha bilgili olup olmadığını bilme şansımız yok, herkesten bir şeyler öğrenebiliriz.
kardeşim demek yapmacık geliyor kimse kardeşim olamazbenim kardeşimden başka. beyefendi desem çok resmi. hacım, dayıoğlu, amcaoğlu, hacı, desek çok avam. reis denebilir

ama en uygunu hocam
Reis size normal görünüyor sanırım ama bana diğer hitaplardan bile rahatsız edici geliyor. İnsanlar arasında maalesef hitap şekilleriyle ilgili bir problem olduğu ortada. En güzeli önce karşı tarafın ismini öğrenip Bey veya Hanım şeklinde hitap etmek.