Merhabalar. Biliyorum klasik bir soru ama durumum biraz farklı olabilir. Üniversitem 2021 in 9. ayında bitti. Arada sırada e-devlete bakıyorum ve en son 2 hafta önce e-devlete baktığımda "öğrenciliği devam ettiği sürece 31/12/2022 tarihine kadar tecillidir" yazıyordu. Az önce bir daha kontrol edeyim dedim "En yakın askerlik şubesine müracaat ediniz." yazıyor. Yani bildirim değişmiş. Ben ay sonu tamamlanmadan yoklama başvurusunu yapacaktım lakin bu uyarı gelince tedirgin oldum. Çünkü yedek subaylık başvurusu yapacaktım. Şimdi bu durumda yoklama kaçağı olarak mı geçiyorum artık ? ve yedek subaylık için tercih yapabilirmiyim ?
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
GÜNCELLEME: Arkadaşlar, aslında korkulacak bir şey yokmuş. En azından benim için.

Şimdi aynı durumda olanlar için aşağıda yaptığım adımları anlatayım:
- İlk başta benim serüven e-devlet üzerinde "Öğrenciliği devam ettiği sürece 31/12/2022 tarihine kadar tecillidir" yazısının "En yakın askerlik şubesine müracaat ediniz." yazısıyla değişmesi ile başladı.
- Askerlik şubesine gittiğimde MSB'de hala öğrenci olarak gözüküyormuşum. Yani MEB ile MSB arasında bu konuda bir veritabanı bağlantısı yok sanırım. Neyse, diplomamı Askerlik şubesine götürüp öğrenciliğimi kaldırdım ve yoklama başvurusunu yaptım. (Öğrenciliğim MSB de düşünce, askerlik durum belgesini sorgulattığımda "31/12/2022 tarihine kadar askerlik ile ilişiği yoktur" yazmaya başladı. Bu benim içimi ferahlattı, çünkü artık yoklama kaçağı düşüncesinden çıkmıştım.)
- E-devlet üzerinden yapılan yoklama başvurusundan sonra Aile hekimliği muayene işlemlerimi yaptım.
- Yoklama başvurularının son adımı olarak da "Askerlik şubesi işlemleri" onaylandı. Bu adımları e-devletteki "Yoklama başvurusu" adımlarından takip edebilirsiniz. (Askerlik şubesi işlemlerim onaylanınca, askerlik durum belgesini sorgulattığımda "04/05/2023 tarihine kadar askerlik ile ilişiği yoktur" yazmaya başladı. Bu adımdan sonra aşağıdaki tercih adımınızı yapıyorsunuz.)
- Bundan sonra da e-devletinizden "Askerlik tercih işlemleri" alanına giriyorsunuz ve tercihinizi yazıyorsunuz. Benim zaten ilk tercih yapabileceğim celp dönemi mayıs olduğu için onu yazdım. Zaten sistem de sizin en erken Mayıs celbine gideceğinizi bildiği için tecilinizi de mayıs tarihine atıyor.
NOT: Üniversiteniz bittikten sonraki 2 yıl içinde eğer teciliniz sistem üzerinde "Öğrenciliği devam ettiği sürece" falan yazıyorsa ve benim gibi süresi bitmeden bu uyarıyı alıyorsanız
yoklama kaçağı olmuyorsunuz.(E-devlette benim yaşadığı gibi uyarı alıyorsanız, yine hemen endişelenmeyin. Çünkü MSB sisteminde hala öğrenci gözüküyorsunuz (
@orhansinane; hocamızın konudaki yorumunda bahsettiği gibi, doğruluğu askerlik şubesine soruldu). Tecil hakkınız yoksa ve ben gibi askere gidecekseniz, ilk önce askerlik şubeye diplamanız ile gidip MSB sistemindeki durumunuzu güncellemeniz gerekiyor.) Diyelimki e-devlet üzerindeki tecil süreniz bitti ve siz başka tecil falan yaptırmadınız, henüz o yıl içinde yoklamanızı da yaptırmadınız. İşte bu durumda
yoklama kaçağı oluyorsunuz. Eğer yoklama işlemlerinizi, muayene işlemlerinizi yapıp, sınıflandırmanızda size çıkan yere zamanında gitmezseniz
bakaya kalmış olursunuz ki en sıkıntılısı da bu. Bunlara dikket etmelisiniz.
NOT: Askere gidecekler mutlaka celp dönemlerine baksın. Celp dönemlerinden 3 ay önce ilgili celp dönemi için başvurular başlıyor. Mesela Mayıs celbi ile gidecekseniz diyelim, ta Şubat ayında 15 günlüğüne Mayıs Celbi başvuruları açılır. O 15 gün içinde Mayıs celbi için başvuru yapmazsanız sizi sonraki celp dönemine atar.
Bundan sonraki işlemleriniz zaten askerlik için sınıflandırmaları bekliyorsunuz, sonra yerleriniz açıklanıyor. Kafanıza takılan bir şey olursa şimdiye kadar tecrübe edindiğim kadarıyla yardımcı olurum.