Merhaba, Bu mesajdaki Coşkun hocanın mesajı üzerine bu konuyu hazırlıyorum.
Script kategorisinde, scriptlerin sayfa ve yapı farklılıklarından dolayı taban fiyatı oluşturulamayacağı düşünülüyor.
Aslında bu doğru bir durum değil. Şu şekilde düşünebilirsiniz; forumda örneğin grafik tasarımı konusunda bir taban fiyat uygulaması mevcut. Grafiker açısından bakıldığında da her grafik çalışmasına tasarımcı tarafından harcanan emek ve zaman farklı. Ancak taban fiyat olduğundan dolayı 5 dakikada bir logo oluşturan acemi tasarımcıda, günlerce tasarımı kafasında kurup ardından tasarıma döken profesyonel tasarımcıda kurallar bu şekilde olduğu için minimum rakam altından satış yapamıyor buda piyasada logo fiyatlarının korunmasını sağlıyor.
Uzun süredir aktif olarak R10dayım, her ne kadar eskisi kadar satış yapmasam da (
benimle çalışan kişiler bu durumumu bilir.) bir yazılımcı olarak 10 adet emek verilerek yapılan scriptin 250 TLden satılması etik insani değerler konusunda rahatsız ediyor. Bazı satıcılar scriptlerini değersiz görebilir, ya da 1 günde bir temaya panel giydirip kolay satış yapabilir ancak bazı kişiler 2-3 ayını harcayıp gelişmiş özelliklere sahip scriptler oluşturuyor. Bu kişiler satış yapmaya kalktığında zaten scriptin değerini bilen kişiler fiyatlara aldırmadan alış yapıyor bazıları ise
zaten 10 tane scripti 250 TLye satıyorlar, niye tek bir scripte 250 TL veriyim düşüncesi ile işini hakkı ile yapan ve hayatından zaman harcayarak sağlam script oluşturan kişilerin emeklerini boşa çıkarıyorlar.
Benim script satış kategorisindeki taban fiyat önerilerim şu şekilde. Yazılım çok geniş bir kavram olduğu için taban fiyat durumunu kategorize ederek aşağıda sunuyorum.
- Tek sayfa scriptler için (Tek bir anasayfası bulunan ve herhangi bir alt sayfası olmayan scriptler / One Page ) minimum satış tutarı: 400 TL
- Bütünleşik, birden fazla alt sayfa bulunduran genel kullanıma açık ve düzenlendiğinde tüm sektörlere uyarlanabilen scriptler için adet başı / alan adı veya tek bir site, sunucu lisanslı türler minumum satış tutarı: 500 TL / Açık kaynak ve sınırsız kullanıma uygun scriptler için minumum satış tutarı: 1.500 TL (Script satış kategorisindeki satış konularının çoğu bu kategoriye girmektedir.)
- E-Ticaret scriptleri minumum satış tutarı: 1.500 TL (E-ticaret scriptinin kullanım alanı ve geliri düşünüldüğünde bu gayet makul bir rakamdır.)
- Kripto para teknolojileri üzerine oluşturulan scriptler için minimum satış tutarı: 1.000 TL
- SMM, Paket Satış, Dijital Oyun Kodları & Hesap Satışı scriptleri için minumum satış tutarı: 700 TL
- Haber & Blog scriptleri minumum satış tutarı: 400 TL
- Toplu Script Satışında minumum satış tutarı yukarıda belirtilen kategorilere göre tekli satış fiyatından daha düşük olmamalı. (Örneğin bir kişi 10 adet farklı blog scripti satıyor ise minimum satış tutarı bu doğrultuda 4.000 TL olmalı)
- Yukarıda kategorize edilmeyen ve özel bir amaca yönelik hazırlanmış scriptler için minumum satış tutarı: 400 TL
Bunlar benim önerimdir. Lütfen diğer yazılımcı arkadaşlarda görüşlerini belirtir ise sevinirim. Bu konu çözüme kavuşturulduğunda inanın daha huzurlu bir sektör olacaktır. Düşünceler kişiden kişiye değişebilir.
@BilalBayar;