looktr adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İstanbul Maltepe cezaevi inşaatında işçi olarak çalıştım. Oradaki en vasıfsız işçilerden biriydim. Orada yaşadıklarım ve gördüklerim Türkiye iş ve işçi sorunlarının özeti.

Burada kullanılanen adi malzemeler yüzünden, daha yeni açıldığı zaman kapı pencere dolap çatı dökülüyordu. Kanalizasyonlarda her yerde tıkanma oluyordu.

Burada işçi hakkı öyle çok yendi ki, binlerce işçi bayrama 5 kuruş parasız gitti. Aylarca maaş verilmediği oldu. Büyük taşeronlarda biri ise daha inşaat başlamadan İzmir gnlvine keyif yapmaya giden bir adam.

Burada zarar eden adanalı bir ustanın iş makineleri bir taşeron tarafından yağmalandı.

Şirketin malzemesine zarar veren formenler şirket tarafından ödüllendirildi.

Birçok işçi ve usta hakkını alamadığı için gitmeden önce kanalisasyonları hafriyat ile doldurmuş. Bunlar daha sonrada tek tek araştırılıp bulundu temizlenip açıldı.

Lağım hattı yetersiz kalıyordu. Bir alanda atıksu çok sıkışıyordu. Fırının tam önünde lağm hattı kırılıp taşan su yağmur hattına verildi.

Eşcinsel bir iş makinesi operatörü bir işçiye ilişki teklifi ediyor. Şirket peratöre hiçbir şey demiyor, işçi ve arkadaşlarını azarlıyor.

Ben son derece asosyal biriyim. Sadece mecbur olduğum yakın çevreyle iletişim kurarım. Buna rağmen bu inşaat alanında bu kadar olanlardan haberim var. Daha neler oldu neler israfedildi devlete ne kazıklar atıldı bilmiyorum.

İşte burada onca kaybeden insan varken bir de KAZANAN insanlar var. Bunlar işi yaptım çalıştım para kazandım diye ortalıkta geziyor.

Hemen her gün sağda solda 10000 maaş veriyom çalışacak eleman yok - gençler iş beğenmiyor - çırak yetişmiyor diye laf sallayanlar var ya... Türkiyede iş ve işçi aleminde bu yaşananlardan hiç bahseden yok. Herkes bunları biliyor ama herkes çakallığına gidiyor.

Çakalların hep kazandığı, dürüst insanların hep kaybettiği, filofoto işlerinin çok döndüğü, sabahtan akşama kadar eşcinsellik muhabbetlerinin yapıldığı ortamlardır işçi - inşaat - şantiye -sanayi ortamları.

Ayrıca hemen hiçkimse çırağa iş öğretme gibi bir enayilik yapmaz. Adam neden işi öğretip ekmeğini kaptırsın. Ustaların çoğu işçiyi hamal olarak kullanmaya bakar.
İşçi 5-10 senede sigortasız eğer ölmezse ezile ezile işi ancak öğrenir. İyi bir usta olmayı başarsa bile çakallık yapmazsa piyasada iş yapma para kazanma ihtimalı sıfır.
Hemen her sektörde ahlaksızlar hırsızlar malzemeden çalanlar ön plandadır.
Devlet de en çok işçiyi silker. Taşeronluk sistemi işleri ve işçiyi mahvetti. En çok kesintiler de işçiden yapılır. İşçi artık TAŞERON TANRILARIN FİRAVUN PATRONLARIN insafına bırakılmıştır.
Sigorta iş güvenliği sosyal haklar, ara da bulursun.

Tesbih çeker gibi sürekli gençler iş beğenmiyor, çalışacak işçi bulunmuyor deyip tekrarlayıp duranları bir türlü anlayamıyorum. Keşke bu ortamlarda işçi olmaya mecbur kalsalar da ortamı gözleriyle görseler.

Tamam iş beğenmeyen gençler çalışmıyor da, bu ülkede çalışan yüzbinlerce işçi hangi koşullarda bundan hiç bahseden yok.
Taşeronun, taşeronun … taşeronu işleyişi bitmediği sürece bu böyle devam eder. Hiçbir zaman anlam veremedim neden 10 tane aracı oluyor ve neden bu insanlar hiçbir şey yapmadan cebe para indiriyor ?