Doğruluğunu tam olarak teyit edemem ama şöyle bir durum var demişti geçenlerde bir yaşlımız
1990 1985 yıllarında kimse devlet memuru olmak istemiyordu o zamanlar devlet memuru maaşı az ve maaşlar ödenmiyor deniliyordu bana inanmıyorsan kemal sunal filmlerini izle derdi özel sektör daha yüksek maaş verirdi derdi
hatta babam bir gün beni pttye gel memur yapalım seni demişler babam maaşı az olduğundan kabul etmemiş.
Bundan 25 30 yıl önce özel sektör iş ararken ikramiye ve yan haklar yok ise o işe girmezmiş .
Şuan durum nedir?
Şuan bir çok kişi sırtımı devlete vereyimde hayayım kurtulsun diyerek torpil sokmaya hile hurda çevirmeye çalışıyor. Eskiden askeriye için peygamber ocağı denilirdi ama artık askerlik para kazanma meslek odası oldu. Paralı askerlik yapan kişilerin bir çoğu(er erbaştan bahesiyorum) bu işi vatan görevi askerlik kutsaldır mantığı ile değil parası için yapıyor. Liseden veya üniversitden ayrılan sağa bakıyor iş yok sola bakıyor iş yok en azından askerlik yaparak para kazanmaya çalışıyor.
Gençler içinde mutlaka iş beğenmeyenler var. Örnek çalıştığım yerde imalatteki herkes neredeyse üni mezunu ama bölümler bilgisayar programcılığı okumuş python vs herhangi bir dilde hesap makinesi bile yapamaz diğeri işletme okumuş niye devam etmiyorsun dediğimde abi maksat askerlik tecil etmek için okudum diyor. Bu saydığım 3 kişide masabaşı iş ve 10k maaş ile başlamak istiyor. Kusura bakmayın ama bu 3 kişide lise mezunundan bir farkı yok Bana göre üniversite okumak eskisi kadar önemi yok (adam akıllı bölümler hariç)
Bence herkes üniversite okumamalı bu ülkeye kalebodurcu marangoz tesisatçı ve kaportacıda gerekli. Şu an bu mesleklerden herhangi birine sahip olamadığım için o kadar pişmanımki anlatamam. 2 tane erkek çocuğum var eğer en ufak bir ışık görmezsem asla üniversiteye yollamayacağım.