bu konuda ufak bir ekleme yapayım
"sigarayı bırakın.. " diye cümleye başlayan arkadaşa çok hak veriyorum. çok sigara içen biri olarak.
bugüne ait bir durum değil. insanlarımız maaliyetlerin aşırı yükselmesi ve biraz da açgözlülük sebebi ile normalden daha fazla hormon a yöneldi. ve işin garibi doğal gübre diye satılanların içinde de gizli eklenmiş aşırı kimyasal hormon var. o gördüğümüz pürüzsüz yüzey ve renkleri çok canlı olan meyva ve sebzelerin hepsi HORMONLU oluyorlar. çünki doğada pürüzsüz ve aşırı parlak renkli bir bitki yok. olsa bile ürünün hepsi aynı renk - boyut şekilde olmaz. doğaya aykırı. her ürün boyut ve renk olarak AYNI olması doğal değil
doğal veya kaliteli ürünler son yıllarda yurt içi pazarına verilmeyişi çok uzun zamandır var. ben 91 de malatya gezisinde, kayısı üreticisi bir dostumuzun bahçesinde şeftali boyutlarına erişen kayısıya denk gelmiştim. al yanaklı. boyut ve tad olarak anlatılmaz bir lezzeti vardı. maalesef kendisi bu ürünleri avrupaya ve aynı kişiye satışını yapıyor. bahçeden ne çıkarsa eziklerine varana kadar alım yapıldığını. 10 veya 100 kg olmasına bakılmadan hepsini aynı kişi alıyormuş
7-8 sene deve armudu diye tabir edilen armut çeşidi ile tanıştım. o sene oldukça bol idi mahalle pazarında. ve bir daha o kalite ve tad da ürüne denk gelmedim. ihracat fazlası olduğu için mahalle pazarında satışı yapılmış.
benzer birçok üründe aynı.
buğday üreticisi olan bir ülkeyiz güya. aynı şekilde diğer bakliyat ürünleri de ülkemizde çok üretilir idi. ama eskisi gibi üretilmeyişi sadece maliyet de değil. çiftçi maliyetleri karşılayamadığına ek olarak çocuğu veya ailesi ile birlikte tarlada bahçede beraber çalışmıyor çalışmak istememesi de işçilik maliyetlerine ekleniyor. neticeleri farklı yerlerden fiyata yansıyor. kaliteye yansıyor.
tabiki şuda var. üretici domatesi tarlada 1 liraya satışını yapamaz iken mahalle pazarında 15 liraya domates alıyoruz.
hükümet kim olursa olsun.
asgari ücrete normal üstü zam yaptı diye 12 saat geçmeden ev sahiplerinin kiracının kapısına dayanıp kira artışı istemesi de garib bir durum
kendi yaşadığım bir olay. evsahibim bana devlet emekli maaşına senede 2 defa zam yapıyor sende 2 defa zam yapacaksın. bak %50 yapacak sende ona göre zam yapacaksın gibi ifaler ile muhatab olan sadece ben miyim ?
1700 liradan 4000 lira kira talebi alan heralde birtek ben değilimdir ?
yani
olay sadece meyva ve sebzede hormon - kimyasal kullanılması mı yoksa.. kişisel çıkar için yan komşuyu dü..klemeye çalışmak mı ?
tadı kaçan meyva sebze değil
insanımızın tadı yok ki ...............