Allahınızı severseniz ne kadar saçma isteklerle geliyorsunuz ya? İyice bu millet kafayı yedi.

Ekonomi, serbest piyasa, liberalizm, enflasyon, faiz oranı, döviz kuru, hammadde maliyeti, işletme giderleri gibi kelimelerin anlamını öğrenin rica ediyorum. r10 gibi bir ortamda bu kadar başlıkların bilinçsiz bilgisiz açılması ne bileyim çok garip.

Piyasa kavramı, devletten güçlüdür. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Piyasaya ufak müdahalelerde bulunulabilir ama piyasanın tamamını etkileyen bütüncül müdahalede bulunulamaz. Bir ürünü devlet 10tl yapar ve ürün maliyeti 10tl üstüne çıkarsa ürünü bulamazsın arkadaşım. Bu söylediğin şey rafları boşaltır. Bir öneri atıyorsun ortaya adım adım arkasını düşün. Örneğin süte zam yapmaya yasakladın. İthal gelen yem, ilaç gideri arttı. Sütün maliyeti o kadar yükseldi ki bir hayvancı olarak artık zararına satmaya başladın. Satar mısın? Satmazsın hayvanı keser kurtulursun. Ne oldu peki süt ne olacak? Süt yok artık. Süt bulamazsın.

Biraz gelişmiş ülkelerin ekonomi metotlarını örnek alın, araştırın. Zabıtayla market denetlemeye giden bir ülke aslında burası çok bir şey beklememek lazım.

Dünde biri bim, a101 kayyum atansın, 5 kişi whatsappdan fiyat belirliyor gibi bir şey zırvalıyordu. Saçmalığa bak. Git o zaman 5 kişinin fiyatından daha aşağı sat satabiliyorsan. Pirincin artması için marketi suçluyorsun benzin fiyatları için de akaryakıt istasyonlarını mı suçlamamız gerekecek bay damat? Komiksin ve hala görüyorum benzer zırvalıklarını paylaşıyorsun.

Biri yine üstte yazmış 5-10tllik kotu 300tlye satıyorlar. Ya gerçekten zor tutuyorum kendimi gülmemek için. Tamam git sen al 5-10tlye o kotu 20tlye sat. Al sana iş fırsatı. Neden değerlendirmiyorsun? Ayrıca kimse kimseye zorla mal satmıyor ki.

Gerçekten piyasaya kavramını öğrenmeniz lazım. Fırsatçılık diye bir şey yoktur. Fırsatçılık ekonomiden anlamayan kahve ağzına sahip, emekli ve ekonomi bilmeyenlerin lafıdır. Piyasa da tekelcilik yoksa o piyasa da fırsatçılık yoktur.