Arkadaşlar bugün başımıza gelen ve hayret ettiğim bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim, bildiğiniz gibi hükümetimiz geçtiğimiz aylarda yaptığı çalışma ile açıldığı tarih itibari ile ana parası 2.000 TL ve altında olan icraya düşmüş tüm alacakları üstlendiğini ve 6.xxx.xxx aile/kişi için bu maddi yükü üstleneceğini açıklamıştı. Sonrasında karar kanun teklifi oylandı ve geçti.
Yani açıldığı tarih itibari ile 2.000 TL ana para borcu olan icra dosyalarını devlet üstlenmiş oldu (!), doğal olarakta tüm haberler bu yönde yapıldı, halkımızda bu yönde bilgilendirildi.
Bir arkadaşımız var icralık olmuştu 2 tane 1300 ve 1800 tutarlı icrası vardı (1300 olan avukat ve vekalet ücretleri ile 3600 TL, 1800 olan ise 2900 TL olmuş durumda).
Kendisi icraya veren firma (Ayedaş ve İski) görüşmüş bunlar ne zaman düşülecek diye düşülmeyecek ödemeniz gerekiyor diye dönüş sağlamışlar.
Bana uğradı konuyu anlattı, önce metni bulduk okuduk, sonra firmamızın avukatını aradık, ardından mali müşaviride aradık teyid ettik maalesef o iş öyle olmuyormuş....
Alacaklı kişi/kurum kimse bunun için devlete başvurup bunu kanun kapsamına sokmak istediğini beyan ettikten sonra ana para vergi affı olarak kendisine mahsuo ediliyormuş.
Misal 2000 TL için başvurdu firma, devlet 2000 TL eksik vergi yatırtarak mahsuplaşıyormuş, bununla birlikte icraya veren firmanın başvurusu olmadan hiç bir geçerliliği yok ve otomatikman sistemden düşülecek gibi bir durumda söz konusu değil.
Firmanın keyfi gelirse sizin için dilekçe verecek, devlet onaylayacak ve mahsuplaşacaklar.... .Bunu hangi firma yapar sizce? Hiç biri....
Avukatımız şöyle bir örnek verdi, 1000 TL ana parayı bana devir ettiniz vekalet ve faiz ekledim 2300 TL oldu, siz gibip bundan vazgeçiyorum derseniz ben vekalet ücretini sizden talep ederim, bu yüzden laf olsun diye getirilmiş bir kanun.
Yani demem o ki öyle bas bas bağırılan 2.000 TL altı ödeme yapılmayacak olayı tamamen bir yalan dolan ve alacaklı kişinin inisiyatifi ile gerçekleşebilecek bir durum, alacaklı ise ana parasını kurtarmaya çalışırken avukatlık ücreti riski ile karşı karşıya kalacağı için maalesef bunun işlemesi söz konusu değil.
Kısaca küçükler masalla, büyükler vaadle kandırılır sözünü canlı canlı yaşıyoruz. Maksat dostlar alışverişte görsün, biz bunu çıkaralım ama bir şekilde önüne de bir set koyalım ki yapılamasın.
Sözün özü sağolsunlar hem pastam dursun hem karnım doysun yapmışlar yine bir şekilde....
Peşinen Belirtmek İstiyorum: Bu siyasi bir konu, yandaşlık, muhalefetlik konusu değildir. Kimse lütfen AKP, CHP, MHP, İyi Parti, HDP vb. tüm hangi partiler olursa olsun konuyu oraya çevirmesin.
İnsan gibi konuşup istişare edelim, duyurulan ile güncel aslında olan durumu yazdım, bir kere de şu forumda böyle bir konu moderatör ve yöneticileri bezdirmeden kendi aramızda konuşarak bir fikir alış verişi yapalım lütfen.
Teşekkürler