Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Melih hocam.
Hız ve SEO ilişkisi konusunda çok tartışma çıkmış. SEO'da hız önemli değil. Google hızınıza bakmaz. Google hızdan kaynaklı oluşan/oluşacak sorunlarla ilgileniyor. Burada bir yanlış anlaşılma var sanırım
1. Bounce Rate yani hemen çıkma oranı. Eğer ki siteniz yavaş açılıyorsa site açılmıyor düşüncesiyle 2-3 saniye içinde kullanıcı sitenizden çıkarsa Bounce Rate tarafında değerleriniz olumsuz yönde etkilenecektir.
2. Mobil devirdeyiz Google mobile çok önem veriyor, mobilde ise Google'un en çok dikkat ettiği şey ilk açılışta beyaz ekranla karşılaşmamak kullanıcılara direkt görsel öğelerle yakalamak/etkilemek bu da pagespeed'e yeni eklenen First Contentful Paint kavramıyla ilişkili. Aslında mobil ile ilgili her şey çok önemli Google gözünde adamlar hızlılık ve mobilde kolayca erişim için AMP bile geliştirdiler. Çok fazla mobilin üstüne basa basa önem verin mobile göre tasarlayın sitenizi diyor. Mobil uyumluluğunda ufak bir sorun olan sitenin sıralama almamasında çok ama çok kararlılar.
3. Crawl Rate mevzusu. Botlar ne kadar sitenizde rahatça dolaşabilirse fazla ağır istekler olmadan gezintilerini yapıp taramalarını yapabilirse SEO'da pozitif etkiniz olur.
Sözün özü ilk cümlemdeki açıklamama geliyorum istediğiniz kadar hız önemli değil diye söylenin ancak Google'un sizden istediklerinin çözüm yolu ise hızınızı arttırmaktan geçiyor.
Herkese bol hitli günler dilerim, iyi forumlar
Elinize sağlık, çok doğru bilgi özellikle
1.maddede yazdiklariniza sonuna kadar katılıyorum.
Peki size güzel bir soru,google sitede kalma süresini analytics verisi olmadan nasıl algilayabilir?
1.) kullanıcı geri tuşuna bastiginda eğer tekrar Google a geri dönüyorsa google a tekrar veri mi gidiyor?
Bu biraz mantıklı gelmeyebilir fakat geri dönüşte cacheten görüntü sunuyor. Tekrar veri olarak ne gönderiyor olabilir kendi tarafına.
Analytics varsa zaten veriyi analytics ten çeker sayfa kapandığı anda iş bitmiştir.
2.) bazı sitelerde geri dönüş iptali var bu durumda kullanıcı tikladigi siteden ne kadar geriye bassada geri Google a dönemiyor tarayicidan tekrar arama yapması gerekiyor?
Şimdi bu durumda ben analytics yerine başka bir rapor kaynağı kullanırsam Google kullanıcının siteden hemen çıktığını nasıl algılar?
3.) Chrome tarayıcısi kullanan kullanıcılarda bu veriyi Google a iletebilir fakat bununla ilgili arka planda Google a veri gidiyormudur bilemedim.
4.) bununla ilgili analytics raporlarini kandırıp hit gönderen kullanıcılar vardı forumda?
Bu işlemlerde kalıcılık süresi arttirilirsa etki yaratılabilir mi?