Hocam merhabalar,
Çok ufak bir örnek vermek istiyorum.
Büyük bir spor giyim firmasında sistem sorumlusu olarak çalışıyorum. Çalıştığım firmanın haliyle e-ticaret sitesi de mevcut.
1 Fotoğrafçı (tam profesyonel stüdyo ve canlı mankenler ile çekim yapılıyor.)
2 e-ticaret sitesine içerik editörü
3 sanal pazar yerleri için 3 kişilik ayrı bir ekip
4 müşteri ilişkileri (kargo takibi ve arızalı ürün sorgulamak için çok yoğun çalışıyorlar.)
5 arızalı ürün departmanı (alınan ürünlerin herhangi bir kusuru vs varsa bu departman inceleyerek onay veya red cevabı veriliyor.)
6 iade departmanı (herhangi bir sebepten iade hakkını kullanan müşterilerin ürünleri bu departman tarafından işleme alınıyor.)
7 grafiker (çekilen fotoğrafların temizlenmesi ve işlenmesi bir personel tarafından yapılıyor.)
bütün bu işleri tek başınıza asgari ücrete yaptırıyorsa eğer teklifi düşünmeyin bile...
Sitenin günlük hiti cirosu vs. benim bahsettiğim rakamlarda olmasını tabii ki beklemiyorum fakat yerinde de sayacak değil. yönetiminize göre artık gösterecek ve / veya sponsorlu reklamlar ile ticaretinizi büyütme yoluna gideceksiniz. burada tek başınıza yapacağınız bir iş olmaktan çıkacak. tek sitenin yönetimi bu denli zorken kendi siteleriniz için de emek vereceksiniz. bir yanda sabit asgari ücrete çalışıp yükseltmeye çalıştığınız siteye emek verecek ve kendi siteniz yerinde sayacak veya daha da küçülecek.
ben bu emeği x bir firmaya vereceğime kendi işim için çabalarım. kazancımı aylık sabit bir gelir ile sınırlandırmak yerine, kendi sitem üzerinden verdiğim emekler neticesinde düzenli olarak artış gösteren cirolar kazanma yönünde tercihimi kullanırım.