Yani şimdi tartışma başlatacak gibi olacak ama ne kadar çok bilmeden konuşan var sene olmuş 2022 hala bu tür şeylerin çözümü için intermette 1970 den kalma cevaplar veriliyor neyse...
Evet şirket kurmadan da fatura kesebilirsiniz bunun için aracı bir firma veya muhasebeci benzeri hizmetler kullanabilirsiniz Türkiye de bunu sağlayan firma tpayment sitesini incelerseniz tüm ayrıntılar mevcut şu an komisyon oranları da baya düşük. ( tpayment.co )
Ek olarak mevzuatta kazandığınız her kuruşun vergisini vereceksiniz diye bir yaptırım yok. Vergi mükellefi olmak için yıllık belli oranlarda bir kazancın üzerine çıkmanız gerekiyor bu rakamın en güncel halini de bi muhasebeciden öğrenebilirsiniz.
Tpayment yapısını incelediğimde şu şekilde bir açıklama yapılmış;
TPayment üzerinden fatura oluşturmak ve ödeme almak yasal mı?
TPayment üzerinden fatura oluşturduğunuz zaman yasal olarak dijital hizmet satıcısı olursunuz, biz de TPayment olarak sağladığınız hizmeti satın alır ve müşterinize yeniden satarız. Özetle, fatura oluşturan her serbest çalışana ödemeler hizmet ödemesi olarak yapılmaktadır. Her şey mevzuata uygun, uluslararası yasal ve yönetmeliklere göre yapılmaktadır.
Siz sadece satış yaparken karşıdaki kişiye değil tpayment bünyesine satmış oluyorsunuz. Yine bir satış gerçekleşmiş oluyor ve yanlış anlamadıysam sizinde bunu faturalandırmanız gerekiyor.
Gider pusulası olarak düşünüyorum yapılabilir mi diye ama adamlar hem pos, hem gider pusulası ile minimum %12 ödeme yapıyorlar bizden niye %3 alsınlar hayır kurumu değiller ki. Ben her satış için %18 kdv %15 yıllık gelir vergisi ödüyorum ofisi muhasebecisi olmadan.
Yıllık belirli bir kazancın üstüne çıkmadığınızda şirket açmak zorunda değilsiniz demişsiniz. Böyle bir durumun olduğunu daha önce hiç resmi kaynaktan okumadım. Sadece kazanç düşük olursa radara yakalanma şansınız düşük olur sadece. Yine de vergi vermeniz gerekir.