Stanchezza adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
peki hocam 3 haneli bi paraya bizimkiler %11 civarı faiz aldıklarını söylediler.İlk girdiklerinde sanırım %18 civarında alıyorlarmış.Şuan nette baktıgımda mevduat hesapları hep %19 - %24 arası gözüküyor bu neden oluyor?
Paranın hanesi çok fark etmez, bazı bankalar belirli miktarın üzerine daha düşük verebiliyor sadece, birde bankadan bankaya neredeyse %10 değişebilir oranlar, üstüne birde ilk aylarda verilen hoşgeldin faizleri vardır ve ilk aylardan sonra bu faizler normal düşük seviyelerine inerler. Parayı yönetenler zaman zaman stopajı sıfırlayabiliyorlar, böyle durumlarda faiz getirileri yükselir. %11 ve %18 sanıyorum yıllık oranlar doğru mu? Şu an dediğiniz gibi %18-25 aralığı civarlarında yıllık oranlar, stopaj kesintileri 1 yıldan kısa ise %3-5 arası değişiyordu yanılmıyorsam. Muhtemelen ilk aylar hoşgeldin faizi sayesinde yüksek kazanılmıştır, %18 ise bilindik güvenilir bazı bankaların herhangi bir müşteriye normal şekilde verdiği avantajsız mevduat faiz oranı zaten. Belki e-hesap gibi e-vadeli gibi cepten açılan hesaplarda oranlar %1-2 oynayabiliyor. KKM de eğer dolar yerinde sayarsa zarar ettirir, doların yükseleceğini ve verilen kkm oranından fazla TL karşısında artacağını düşünüyorsanız kkm hesabı açmanız ancak mantıklı olur. Bunu hesaplamak zor, kamu bankalarının satacak ne kadar doları var veya dışarıdan satmak için ne kadar dolar giriş yapacak kestirmek çok zor.

Bu arada güncel %11 alınıyorsa orada bir sıkıntı var, (6 aylık mevduat yapılıp para %11 arttıysa bu yıllık %22 yapar, böyle bir durum olmadıysa) %18 altında bir oran yok neredeyse. Miktarın büyüklüğünden dolayı atıyorum 150 bin liraya kadar %20, o miktarın üzerine %10 gibi bir politikaları varsa bu getiriyi düşürür. O yüzden bu miktarları araştırıp gerekirse 2-3 bankaya bölebilirsiniz. Üstelik bu 150 bine kadar sigortalı olduğu için atıyorum 150 bin x 3 banka ile tüm birikim sigortalı olabilir diye biliyorum hani ne olur ne olmaz.