RuLLeTs adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Maalesef biz sinemacılar olarak en büyük darbelerden birini aldık. Aslında Şahan'a kızmıyorum. Çok önceden yine bir Recep İvedik serisinde film şirketinden parasını alamamış davalık olmuştu.. Bu olay onda hep yaradır..

Gişe rakamlarında pandemi sonrası gözle görülür düşme var. Artan fiyatlar ve herşeye gelen zamlar artık sinemanın ayda 4 filmi izleyecek kapasiteye bile getirmeyecek olması sonrası doğru bir hamleye itti onu. Gişe'de düşük sayılar olma olasılığına karşın filmini satarak kendi parasını garanti altına aldı. Şimdi biz sinemacılar taş mı yiyeceğiz bilemem ama doğru hamle kızamıyorum ona.

Personel sayılarında azaltmaya gittik hatta seanslar artık sabah başlamıyor çoğu zaman. Gelen yeni kararlar doğrultusunda reklamlar 5-10 dakikayı aşmıyor. Haliyle gelirlerde düşme söz konusu. Gazlı içecek ürünlerinin fiyatları aldı başını gitti satışları da çok fazla düştü. Popcorn desen markette zaten var. Girmişken o ürün de oradan alınınca büfe gelirleri de düştü. Bazen 2 kişiye salon açılmadığı durumlar oluyor duyuyorum. Elektrik gerçekten karşılamadığı gibi zarara sokuyor çok fazla. Ama ben hiçbir zaman bunu yapmıyorum. Çünkü geleni kapıdan çevirmek olmaz misafirimzdir her zaman. Açmayacaksan seansını yarım saat önceden kapatırsın, o da yemez tabii filmciye bunun hesabını vermen lazım. Bir ton tutanak tutulması lazım arıza mı var varsa niye haber edilmedi falan vs. Arıza yok 2 kişiyle salon açmadık diyemezsin.

35mm film şeritlerinden dijitale dönüştüğümüz senelerde çok umutlanmıştık ama dijital çağ pandemi ile birlikte çağ atlayınca ve evlerimize kadar girince sinemaların kapanması kaçınılmaz oldu. Farketmişsinizdir çok severek gittiğiniz mekanlar birer birer kapanıyor. Örneğin Maltepe PARK Carrefour lokasyonu. Salonlarını çok seviyordum her salonunda her anında her metresinde emeğim yıkıldı gitti, şimdilerde en büyük spor mağazası olarak Decathlon olacak. Bazı AVM'lerde artık devrediliyor ya da şirketlerden borçlar karşılığı AVM'lere devroluyor. Tabii onlarda işletemediği için sonu hüsran oluyor. Yatırımlar çöpe gidiyor.

Ben işletmeci olarak çok farklı yerlerde seyrediyorum filmleri tek başıma. Günler öncesinden gelmesine rağmen daha fazla keyif alabilmek için farklı sinema salonlarında mısırımı alarak seyrediyorum ama farkettim ki 2-3 film belki izlemişimdir 2022 senesinde. Zaten doğru dürüst film kalmadı artık.. Çocuk filmleri çok yaygın şu ara.. Sektör şuanda çocuk filmlerinden besleniyor. Yakın zamanda Rafadan Tayfa filmi gelecek. Artık aileler çocuklarıyla filmi izleyemiyor. Çocuk giriyor ailesi dışarıda bekliyor ara ara kendi kontrol ediyor.

Yolun sonuna yaklaşıyoruz.. Uzun uzun yazdım ama doldum artık, güzelim sektör yok olmak üzere..
Hocam geçmiş olsun üzülerek okudum . Bence retro olarak tekrar canlanacak film kalitelerinde malum platformlardan dolayı ciddi manada düşme var.
En son çıkan avatar 1 remastered'i 6 kişiyle salonda izledim. Hala inanılmaz haz aldığımın farkına vardım. Elimden geldiğince akliteli filmler oldukça sinemaya gidiyorum.
Umarım gönlünüzce olur..