Nereden başlasam bilemiyorum artık. Forumda artık ticaret yapmaya korkar oldum vallahi.
Daha öncesinde yine benzer bir konu açmıştım ama silinmişti. Tekrarlamayacağım o kadar uzun şekilde.
Forum da ne hizmet aldıysam bu gereksiz, abartılı ve içi boş yorumlar yüzünden hep mağdur oldum.
Siteye cache yaptırayım dedim forumda popüler birisine öyle kirişlemiş atmış ki kendim yapmaya karar verdim ve sonrası sanırım forumda ilk WP Rocket ile cache hizmeti veren kişi oldum. 100 den fazla kişiye iş yaptım.
E-ticaret siteme makale yazdırayım dedim, global haber sitelerine, forumlara, bloglara günde 100'lerce makale giren firmaya verdim işi. Hem işi geciktirdiler, hem yazdıkları yazı o kadar baştan savmaydı ki oturdum kendim yazdım ve kısa sürede ilk 3'e kelimesinde girdim.
Sonra bir başkasına yine cache işi yaptırayım dedim. Kendi yaptığım cache beni tatmin etmedi. El elden üstündür belki bildiği püf nokta vardı diye düşündüm. Adam 3 eklenti ile işi çözmeye çalışmış. Öyle ki benim skorum ile kendi skoru arasında fark da yoktu. Eklentinin birini sildi başka eklenti yükledi. Olmayınca onu da sildi başkasını yükledi. Baktım iade de etmeyecek boşver gitsin dedim.
Söz de orjinal parfüm satışı yapıyordu birisi. 3 alıp 2 ödedim. Kokulara diyecek bir şey yoktu ama parfümü sıkıp dışarı çıktığımda neredeyse hiç hissetmiyordu kimse. Resmen parfümü kıyafete boca ediyordum koksun diye

Dışarıda ki rüzgar kokuyu alıp götürüyordu anında. Sonra o arkadaş da işi bıraktı gitti.
Oyun satış sitesi yapıp satan birisi vardı. 2000 TL verip hizmet aldık. Woocommerce de olmasına rağmen opencart site teslim etti. Bir türlü ulaşamadık, neredeyse 2 ay boyunca işin püf noktalarını öğrenmeye çalıştım. En sonunda yurtdışına gitti ve iletişim koptu. Şikayet konusu açınca ulaştı ve pek de bir işe yaramadı. Kendi tecrübemizle ilerlemeye çalışıyoruz. 7-8 senelik tecrübesini ben şunun şurasında 1 ayda deneme yanılma ile tecrübe ettim.
Bir başkasından açık artırma ile VPN uygulaması aldık. Reskin yapıp uygulamayı attı ama premium kısmı çalışmıyordu. Onu düzelt dedim demez olaydım. Aradan fazla geçmedi bugün sabah itibariyle Google Play Konsol hesabım kapandı. Sadece benim değil 2 arkadaşın daha hesapları gitti. Ücreti iade et diyoruz, yazılımın iadesi olmaz deyip çıkıyor. Sanki senin uygulaman yüzünden hesabım kapandı, ver bakalım uygulama ücretini, 25 dolar da hesabın ücreti var onu da ver demişiz gibi davranıyor. Codecanyon dan uygulamayı tek sefer satın alıp biraz makyaj ile herkese satıyor. Uygulamanın oradan alınması mesele değil. Doğru düzgün reskin yapsa, kodlara dikkat etse (bir hocamız android studio da zararlı kod uyarısı almış) hesap kapanmayacaktı. Logoyu kendim yaptım attım kılık kırpık bir şekilde yüklemiş, mağazaya çok basit, uygulama ile hiç alakası olmayan görseller atmış, açıklama zaten felaket ötesi.
Ne olacak böyle arkadaşlar?
Bir iş yapıyorsunuz ama neden arkasında durmuyorsunuz? Nasıl bir iş ahlakı bu? Nasıl bir para hırsı bu?
100 müşterin olmasında 20-30 olsun ama işini iyi yap. Yapamıyorsan da bırak. Wp Rocket i tam anlamıyla kullanamadığımı fark ettiğim anda piyasadan çekildim. Bende nasıl olsa 3-5 müşteri gelse 300-400 TL harçlık olur demedim. Yapamıyorsam bir işi ısrar etmiyorum.
Asıl kızdığım konu konuya bol pohpohlu yorum yazanlar.
Yeter artık yeterrrrrrr

Sinirden gülüyorum valla.
Bakıyorum çoğu kişi mağdur ama şikayet açmıyor, hep pozitif itrade atıyor, konuya da mağdur olduğunu söylemiyor. Bundan fırsat bulanlar nasılsa kimse uyanmıyor gittiği yere kadar gider diye düşünüyor. Kimse de suç duyurusunda bulunmuyor. Oh kebap ne güzel.
Lütfen rica ediyorum. Bir işe el mi atacaksınız, yeni bir hizmet mi vereceksiniz, her şeyi planlayarak yapın.
- Kendinize bir kota koyun.
- 1 günde 5 müşteriye ucu ucuna hizmet veriyorsan 10 kişiden ücret alma, 5 yerine 4 al.
- O müşterinin işi bitsin yarın diğerlerini al.
- Trello var, hiveapp var, başka uygulamalar var. Onlarla kendinize iş ve yapılacaklar listesi oluşturun.
- Yapamayacağınız bir iş varsa sırf müşteri bunu da yapıyormuş desin diye söz vermeyin.
- Yoğundum, işim vardı, cenazedeyiz, oğlum hasta gibi bahaneler üretmeyin. İlla başınıza iş gelir ama müşteriye bilgin verin. Kimse burada gavur değil, anlayışsız değil. Herkes müsamaha gösterir. Bir işiniz de çıktıysa müşteriye bir mesaj atın.
- Bir konuda tecrübesiz iseniz ya eğitimini alın yada senelerce bu sektördeyim benden daha mı iyi bilecekseniz diye hava atmayın.
- Kendinizi müşterinin yerine koyun. Ben olsam bu yaptıklarım karşısında ne düşünürdüm diye kendinizi hesaba çekin.
- Her şeyin para olmadığını, memnun müşterinin size yeni müşteriler getireceğini unutmayın.
Alıcı arkadaşlara da tavsiyem olmaz mı
- Bir şey satın almadan sadece yorumlara ve itrade lere bakarak karar vermeyin. Aklınıza takılan yada kimsenin sormadığı soruları sorun.
- Hizmeti yada ürünü tam anlamıyla elde etmeden yorum yapmayın, itrade basmayın. Uzun vadede etkileri ortaya çıkacak bir ürün ve hizmet ise deneyimlerinizin sonucunda yorum yapın.
- 5 gün içinde teslim edilir denen ürün ve hizmet için satın alımdan 1 saat sonra ne oldu bizim iş diye satıcıyı darlamayın.
- Gecenin 3'ünde 5'inde online gözüküyor diye mesaj atmayın.
- Vaad edilenin ötesinde isteklerde bulunmayın.
Daha da ne diyeyim artık bilemiyorum. Ticari anlamda ciddi mana da forumdan soğudum. Tabii forum yönetimi ile alakalı değil bu sorun. Yöneticiler veya moderatörler gidin milleti mağdur edin demiyor. Ama artık cidden şu işte çok para var, şöyle tecrübem var, 3'ü değil benim ki 5'i bir arada diyenlere itibar etmeyeceğim. Bu gidişle aldığım her hizmeti cache hizmetinde olduğu gibi ben vereceğim herhalde
Kısa yazarım diye düşündüm ama yine uzun oldu. Bu gerçi kırpılmışı.

İnsaflı davrandım yine