JS geciktirmek, defer yapıp sıraya alarak yükleme yapmak demektir. Eğer JS kütüphanesi ve o kütüphaneye bağlı eklentiler ona göre modifiye edilmemişse, büyükten küçüğe yüklediği için sitenizde bozulmalar meydana gelebilir.
Örneğin jQuery dosyası 85KB, main.js dosyası 100KB yani yapıları böyle diyelim. Defer büyükten küçüğe yüklediği için siteniz bozulur çünkü önce jQuery kütüphanesinin yüklenmesi gerekir. Defer yapmak için bu sistemin ona göre oturtulması gerekiyor. Onun dışında preload yapabilirsiniz ama sayfa yapısına göre FCP sorununa neden olabilir. Bu durumda en iyisi hiçbirini yapmamaktır.
CLS sorunu, içeriğin kullandığı kaynaklara ve yapıya bağlıdır. Çözmek için bu kısımlarda epey uğraşmak gerekir. Bu şekilde eklentilerle her zaman istediğiniz sonuca ulaşamayabilirsiniz.
İlginize bilginize teşekkürler hocam.
wp rocket ile Js delay yaptığımda dediğiniz gibi site bozuldu, perfmatters ile yapınca sitede sorun oluşmadı. Sadece bu fcp sorunu çıktı. Bunu araştıramadım henüz.
Ama CLS çözüldüğünü düşünüyorum onu nasıl anlarız bilmiyorum lab olarak değil de ben siteyi açtığımda kayma olmuyor sitede. Zaten CLS de bu olay diye öğrendim.