Merhabalar.
Adam öldüren serbest dolaşıyor diye genelleme yapmak yanlış olur. Nasıl öldürdün, neden öldürdün soruları cezanın azalmasına sebep oluyor. Örneğin savaşta birini öldürürseniz veya sizi soymaya çalışan silahlı birini arabanın önüne itmiş olmanız kasten adam öldürme olarak anlaşılmaz. Haberlere konu olan olaylarda önemli kısımları atlarlar. Çünkü ilgi çekmez o zaman. Kimse okumaz.
"KOMŞUSUNU ÖLDÜREN ADAM 1 AY SONRA SERBEST KALDI" yerine "komşusunun evinde hırsızlık yapmaya çalışırken yakalanan adam merdivenden düşerek öldü" yazarsanız ne tıklayan olur ne de okuyan. Herkesin derdi aynı "PARA" Gerçekleri kimse umursamıyor. İsim falanda yazmazlar zaten. Görüp şikayet eden de olmaz. Sonra "bu mu adalet" Adalet sisteminde problemler olabilir ama ilgi çeken pek çok olay aslında problem değil. İlginizi gerçek problemlere yöneltmeniz daha sağlıklı olur.
Ayrıca infaz sisteminin pek çok dinamiği var. Sizi dolandıran adam hapislerde çürüsün, 1 yudum suya 1 lokma ekmeğe muhtaç olsun, olmuyor. Adalet sistemi sizin olduğu kadar suçlunun ailesini ve kamu yararını da düşünmek zorunda. Detaylı bilgi öğrenmek isterseniz internette ve kitapçılarda pek çok bilgi bulabilirsiniz. Birde 1 mahkumun devlete olan maliyetini hesaplarsanız çok daha net anlaşılabilir.
Son olarak kimseye karşı bunları yazmadım. Sadece okuyan kişilerin haber sitelerine güvenmemelerini ve gerçeklerin genelde böyle yerlerde yazmadığını anlatmak istedim. Umarım anlatabilmişimdir. Zarar gören herkese geçmiş olsun. Umarım bir daha böyle şeylerle kimse karşılaşmaz.
İyi forumlar