Tarık Akan yaklaşık 20 yıl önceye kadar toplumun her kesiminde sevilirdi. Ancak iktidarı eleştiren pozisyona geçince iktidar yanlıları tarafından canavara dönüştürülmeye çalışıldı. Keza, Kemal Sunal'ında neredeyse bütün filmleri, sistemi eleştirel filmlerdi ve son 20 yılın bazı döneminde özellikle fetöyle içli dışlı dönemde filmleri yayınlanmıyordu. Her iki sanatçıda reklamlarda oynamamıştır. Hatta Kemal Sunal'ın bir filmi reklamlar üzerineydi. Halkı nasıl kandırdıklarını göstermişti. Tarık Akan'da kendisine gelen bütün reklam filmlerini geri çevirmiştir. Bir röportajında reklamları neden geri çevirdiğini söylemiş. İşte o röportajın ilgili bölümü;
Yıl 1976
Traş bıçağı firmasının (Gilette) tüm dünyada yayınlanacak reklam teklifini reddeden Tarık Akanın kapısı bu kez otomobil reklamında oynaması için çalındı. Yanıtı yine Hayır oldu. Daha sonra şampuan, diş macunu, banka ve bir çok önemli firmanın reklam tekliflerine de yanıtı her zamanki gibi hayır oldu. Bu astronomik reklam tekliflerini hiç düşünmeden reddeden Tarık Akan, bunun sebebini o dönem şöyle açıklamıştı. Bu teklifler Tarık Akan olduğum için yapılıyor. Bu adı ben kimden aldım? Sinema seyircisinden aldım. Onlar beni Tarık Akan yaptılar. Şimdi bu tekliflere evet dersem onlardan aldığım bu adı onlara tekrar satmış olurum. Dünyada her şey para değildir. (Ses dergisi röportajı)