MASAK, kripto para borsası FTXin 11 Kasımda iflas başvurusu yapmasının ardından soruşturma başlattığını duyurdu.
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kripto para borsası FTXin 11 Kasımda iflas başvurusu yapmasının ardından soruşturma başlattığını duyurdu.
FTXin faaliyetlerini izlediğini belirten kurum; 14 Kasımda yaptığı resmi açıklamaya göre, FTX ile birlikte bankalar, elektronik para kurumları ve kripto varlık sağlayıcıları da dahil olmak üzere platformla ilgili kişi ve kurumları inceleyeceğini açıkladı. Kamuoyuna duyurulan resmi açıklama ise şöyle:
Alıntı
Son günlerde gerek uluslararası gerekse ulusal basın ve yayın organlarında, FTX.com ticari unvanıyla küresel ölçekte faaliyet gösteren bir kripto varlık alım satım platformunun müşterilerine yönelik yükümlülüklerini yerine getiremediği hususlarına ilişkin haberler kamuoyunun malumudur.
Alıntı
Bilindiği üzere, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte 01.05.2021 tarihinde yapılan değişiklikle kripto varlık hizmet sağlayıcılar, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun (5549 s. Kn.) ve ilgili mevzuat kapsamında yükümlü olarak addedilmiştir. Söz konusu kurumların ilgili mevzuat kapsamında yükümlü olarak belirlenmesinden bu yana Başkanlığımızca, bu yükümlülerin faaliyetleri Başkanlığımız görev ve yetkileri çerçevesinde analiz ve incelemeye tabi tutulmaktadır. Diğer taraftan, basında çıkan haberlere konu FTX.com ticari unvanlı küresel kripto varlık alım satım platformu ile ilişkili olan ve ülkemizde faaliyet gösteren yükümlülerin işlem ve faaliyetleri, FTX.coma ilişkin haberler kamuoyu gündemine düşmeden daha önce Başkanlığımızca dikkatle takip edilerek yakında izlenmiş ve gerekli tedbirler ivedilikle alınmıştır. Bu tedbirler cümlesinden olmak üzere, FTX.com ticari unvanıyla faaliyet gösteren küresel kripto varlık alım satım platformunun ilişkili olduğu gerçek ve tüzel kişiler nezdinde, Başkanlığımıza kanun ve mevzuat uyarınca verilen görev ve yetkiler çerçevesinde inceleme başlatılmış, bundan başka söz konusu ilişkili kişi ve kurumların bankalar, elektronik para kuruluşları, kripto varlık hizmet sağlayıcıları vb. yükümlüler nezdindeki hesaplarına yapılan işlemler, 5549 s. Kn.nun 19/A maddesi kapsamında askıya alınmıştır. Başkanlığımız incelemeleri ivedilikle neticelendirilerek ilgili adli ve idari mercilerle paylaşılacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Türkiyede kripto paralarla ilgili yaklaşık 8 milyon kişi var
Türkiye menşeli kripto para borsası Paribunun verilerine göre Türkiye, yaklaşık 8 milyon kişinin kripto paralarla ilgilendiği ve kripto endüstrisi için gelişmekte olan büyük pazarlardan biri. Dünya çapında FTX bünyesindeki yaklaşık 134 şirket borsanın önceki günlerdeki çöküşünün ardından 11 Kasımda iflas başvurusunda bulunmak için işlemlere başladı.
Geçtiğimiz hafta Bahamalardaki düzenleyici yetkililer de iflas eden kripto para borsası FTX ile ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Bahamalarda, mali müfettişler ve menkul kıymetler düzenleyicileri tarafından olası suç teşkil eden suistimale ilişkin şu an bir soruşturma yürütülmekte. ABDde Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu (SEC) ve Adalet Bakanlığı da konuyu araştırdıklarını söyledi. Ayrıca New Yorkun Manhattan bölgesindeki ABD Savcılığı da borsanın düşüşüne yol açan koşulları araştırmaya başladı.
MASAKtan FTXe İnceleme!