Mantık çerçevesinde değerlendirilmesi gereken bir sorum, sorunum var. Konuyu okuyan herkesten bu konuda fikirlerini bekliyorum. Olay hikaye tadında 1. kişi ağzından anlatılacaktır.
Kişilerimiz Ahmet ve Mehmet olsun.
Siz Ahmetten yazılım, script satış hakkı aldınız 10.000 TL ödeyerek. Ahmette bu yazılımın satış haklarını Mehmetten almış ve Mehmet bu yazılımları yapan, kodlayan kişi.
En başta Ahmet'e sordunuz bu yazılımın satış hakları başkasında da var mı yoksa sizde mi var sadece diye. Ahmette size şu şekilde bilgi verdi "Yazılımların yapımcısı Mehmet, ben ondan satın aldım, satış hakları onda da var ancak o ilgilenmiyor ve satmıyor, bir süre de satmaz". Tamam dediniz ve 10.000 TL ödeyerek satın aldınız.
Tam satmaya başlayacaksınız aldığınız günün 1 gün sonrası. Ama o da ne, yazılımların yapımcısı Mehmet'te aynı kategoride satışa çıkmış aynı gün.
Ahmete yazıyorsunuz bu nasıl oluyor, bir süre satmayacak, ilgilenmiyor demiştiniz. Ahmette size diyor ki "bizim onunla ticari ilişkilerimiz var başka yazılımlar üzerinde ben konuşurum"
Mehmet'e ulaşıyorsunuz ve diyor ki tamam ben 1 ay satmam sorun yok.
Ancak siz 1 ayı kabul etmiyorsunuz. Ahmete diyorsunuz ki ya paramı iade edin, satış haklarını alın ya da süre en az 2 ay olmalı. Ahmette diyor ki tamam 2 ay konusunda ikna edeceğim haber vereceğim.
Sonra Ahmet ile mehmet görüşüyor ve mehmet diyor ki, başka yazılımlar yaptıracağım demiştin eğer o yazılımları alacaksan benim için sorun yok 2 ay olsun.
Sonra Ahmette size ulaşıyor ve 2 ay konusunda ikna ettim sorun yok diyor, siz de diyorsunuz ki o zaman benim için de sorun yok tamamdır.
Sonra siz satışa başlıyorsunuz 1 ay boyunca 5000 TL lik satış yapıyorsunuz. Ancak o arada Mehmet ile Ahmetin diğer ticari ilişkisi Ahmet'in diğer yazılımları almaktan vazgeçmesiyle bozuluyor.
Ve sizin aldığınız yazılımların asıl yapımcısı olan kişi size ulaşarak diyor ki benim Ahmetle olan ticari ilişkim bozuldu bana dönüş yapmıyor, ben şartlı olarak 2 ay demiştim, ancak o diğer yazılımlar konusunda alım yapmadığından ben de satışa başlayacağım.
Sizde bunun üzerine ahmete diyorsunuz ki ya paramı iade et, satış haklarını benden geri al ya da mehmetle anlaş ve 2 ay konusunda mutabık kal.
Ahmet, mehmet ile anlaşmaya varmıyor ve paranızı iade edeyim diyor.
Ancak size iade ederken 10.000 TL den sizin satış yaptığınız 5000 TL yi düşerek 5000 TL yi iade ediyor.
Asıl sorum şu, siz bu durumda 1 ay boyunca çabalayıp satış yapıp Ahmet için satış yapmış olmuyor musunuz?
Sonuçta anlaşma onun mehmetle anlaşmasını kendisi bozmasından dolayı gerçekleştiği için olmuş oluyor ve bu durumda size tam iade yapması gerekmez mi?
Yani siz 1 ay satış yapıyorsunuz ama Ahmet'in 2 aylık süreye dolaylı yoldan mutabık olamamasından dolayı size iadesiyle sonuçlanıyor ancak sizin 1 ay boyunca kazandığınız 5000 TL düşülerek iade ediliyor.
Yani 10.000 tl verip 1 ay sonra 5000 tl + satış yaptığınız tutar olarak geri alıyorsunuz, o 10.000 tl niz 1 ay boyunca ahmette kalıyor. Siz satış yapıyorsunuz.
Yoksa gerçekten 5000 TL mi iade edilmeli, siz Ahmetin adına satış yapmış gibi mi olmalısınız?