Görüşünüze saygı duyuyorum fakat katılmıyorum. Devlet için 500K para değil. Sarayın günlük gideri +12M. İnsanlık olarak yaptığımız hataların sebebini hayvanlara yıkmamız bana çok saçma geliyor. Zamanında yeteri kadar ilgi gösterilseydi, konu buralara gelmezdi. İlgi gösterilmeyerek konunun buraya gelmesi ile oluşan bu problemin çözümü hayvanların uyutulması değil, sorunun doğru bir şekilde ele alınarak, mevcuttaki yükü de 12 yıl 15 yıl taşıyarak 15 yıl sonrasına yatırım yapmaktadır. Sizin öneriniz benim nezdimde tamamen insanlık suçudur.
Kendi ırkımıza verdiğimiz değer neyse, karşı ırk içinde geçerli bu. Bir müslüman ülkesi olarak sorun olarak yorumlanan ve çözüm önerisi "uyutulmak" şeklinde bir karar verilmesi mümkün değildir Ayrıca benim nezdimde; yaşadığım muhitte sorun değil, çünkü herkes sorumluluk olarak kapısına bir lokma mama bir kap su koyuyor gül gibi geçinip gidiyoruz. Hayvanda mutlu, bizde onları severken mutluyuz. Beslediğim evcil hayvanım sokak hayvanlarıyla arkadaşlık yapması mümkün ve biz bunu bir risk faktörü görmüyoruz. Çünkü sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz.
Yaşanan bu olumsuzlukların tarafsız bir bakışı ile bakıldığında "insan kabahati" olduğu açıkca ortadadır. Yaşanan olayların sorumsuzluğu sadece hayvanlar ile alakalı da değildir. İnsanlığın toplumun durumu da gayet açık ortadadır.
Hayatı sadece çevrenizde bulunan/gelişen eylemler şeklinde değil de daha bir geniş bakış acısıyla baktığınızda, ne kadar çok zalimlik, ne kadar çok acının yaşandığını görebilirsiniz. Bir yardım kuruluşuna bağış yapılacaksa mutlaka bu kurum bir hayvan kurumudur. Sebebi Allah'ın sessiz kullarına yardımcı olabilecek yine bizleriz.
Kazanmak yerine, kaybetmek tercihim değil.
Söz konusu hayvanların hepsinin yaşayabilmesi, ihtiyaçlarının karşılanabilmesinin yıllık maddi maliyeti emin olun 5-10 milyar TL ve üzeri olmasa siyaset gönülleri ve oyları kazanma sanatı olduğu için partiler bu konuyu es geçmek istemezler. Fakat 10 milyon ve üzeri hayvan sayısında ortalama hayvan başına yılda en az 4-5 bin TL barınak inşası, personel, bakım - ilaç, gıda maliyetleri ile devasa bir tutar olacağı için yaklaşık bu verginin tahsis edilebileceği 10 milyon insan bordrolu veya fatura ile çalışan bir birey olarak yılda 10.000 TL gibi bir rakam hem kendiniz ödemeye, hem de yakınlarınızı ödemeye ikna edebilir misiniz?
Mesele 1 tane barınak yapmak olsa onu her belediye iyi kötü bir şekilde yapıyor veya yeri geldiğinde yapmaya çalışıyor. Fakat özel bir barınak veya veteriner kuruluşu gibi her semtte bir veya birden fazla şekilde bunu yapmak, yetkin personel, ekipman ve erzaklar ile doldurabilmek sanıldığı kadar ucuz değil. 500 bin TL devlet için büyük bir maliyet olmayabilir, fakat 500 bin TL'den x 10.000 barınak demek
5 Milyar TL demek. Şimdi 5 Milyar TL'yi bu hayvanlar için ayıralım dediğinde bazı insanlarda çıkıp haklı olarak diyecektir ki ekonomik problemler sebebi ile ciddi beslenme sorunu yaşayan ilk ve ortaokul öğrencileri var onlar içinde okulda sabah veya öğle yemeği için bir şeyler yapmalıyız ya ikisinden birini tercih edeceğiz öğrencilerimiz mi ya da barınak mı yada
5 Milyar TL'lik bir bütçe daha ayrılacak. Sonra yılda 20 bin TL ödemek zorunda kalan 10 milyon içerisindeki bir kaç milyon insanın yoksullaşması için bir şeyler yapmak zorunda kalacağız. Gördüğünüz gibi bu yukarıdan - tepeden rahat uygulanabilecek, sağlanabilecek bir süreç değil ne yazık ki.
Kaldı ki 10.000 kompleks barınak bile yeterli değil bizim için yaklaşık 10 milyon civarında sokak hayvanlarının bulunduğu ortamda. 10.000 barınak ile tüm sokak canlılarını barındırabilmek için her barınağın en az 1000 ve üstü canlıya ev sahipliği yapması gerekiyor. 1000 tane canlının beslenme, barınma, personel sorunu yaşanmadan ilgilenilmesi çok zor olacaktır. Haliyle ideal şartlarda, ideal bakım ve konfor için minimum 50.000 ve üstü gelişmiş barınağa ihtiyaç var.