Müsadenizle bir iş görüşmemi anlatayım...
1 hafta önce uluslar arası bir lojistik firmasının veri işleme ve takip işlerini yapan 3 yıllık bir firmaya görüşmeye gittim. Görüşmeyi sağlayan da eski çalıştığım usta oldu, önerdi "bir görüşeyim" şekilnde oldu.
Görüşmeden satır başları
Genel Şartlar
- Karı koca beim 6 yıl önce yaptığım gibi, istanbulda işlerini bırakıp buraya yerleşmiş (çanakkale)
- Patronu benim yaptığım işte yardımcı olacak iş yeri açın demiş ve burada ofis açmışlar
- Şuan 80 kişilik çalışan ofisine sahipler
- Şuan 20-30 arası çalışanı var
- Hepsi üniversite mezunu (yeni mezun)
- 9 tanesi ingilizce iletişim kurabiliyor
Çalışma Şartları
sabah 9 akşam 6:30
cumartesi - pazar yok
2 hafta bir cumartesi nöbet
Açık ofis
İşe Alma Şartları
Burada ikamet etmek
üni mezunu olmak
Bir süredir işsiz olmak
Maaş
Başlangıç Asgari Ücret ve diğer imkanlar
İşe alma süreci
Arakdaşlar iş kur ile anlaşma yapmış, işe alımı işkur üzerinden yapıyorlar ve belirli bir kotaları var... yani muhtemelen sigortayı belli süre iş kur yatıracak veya maaşın bir kısmını, tam süreci bilmiyorum
Tabi benim şuan sigortam var... dedim ocakta muhtemelen sigortam bitecek... şuanda almanız pek mantıklı değil... ocaktan sonra tekrar konuşabiliriz.
Şimdi böyle bir işe girer miyim? Şuan evde yaptığım işte asgari ücretin çok üzerinde kazanıyorum. Ofis gibi bir yer kiraladım, orada işime devam edeceğim yakın zamanda, ocaktan sonra da işletme kaydını yaptırmayı düşünüyorum..
Ancak gerek eşim, gerek ailem sabit bir işin olsun diyor... Asgari ücreti daha makul görüyorlar (bir türlü anlamadım gitti)
Ocak'tan sonra tekrar görüşmeye gidecek miyim? Evet
İşe girer miyim? Bilmiyorum...
Ocak ayında asgari ücretin 7-8 bandında olacağını düşünürsek ve bu koşullarda pahalılığın min. 2x yapacağını hesaba katarsak belki mantıklı görünebilir. Yine de bu asgari ücret bir aileyi geçindirmeye YETMEZ. Beden işleri çok yorucudur ve aslında çalışana 8 saatlik çalışma karşılığında 2x maaş verilmelidir. Çünkü bedenen yorulan kişinin başka iş yapma şansı kalmıyor, çok yoruluyor ve performansı çok düşüyor. (Bizzat biliyorum, son çalıştığım kaynak işini bu yüzden bıraktım, diğer işe vakit ayırmakta zorlanmaya başlamıştım.)
Al. Tente işi güzel iştir. Karlı bir sektördür... Sadece bizim burada 2 firma hatta bir firmanın 2 atölyesi var... Burda sizin şartları sağlıyorlar zaten... yani neredeyse hayat pahalılığının yarısı adar olan bu yerde asgari ücret İstanbul'a göre 2x maaşa tekabül ediyor.
Yani Almak istediğiniz çalışana min. 1,5x maaş vermeniz gerekiyor.
İş beğenmeme durumu değil, çalışma hayatı sadece işten ibaret değildir.
iyi forumlar...