Bazı düşüncesiz şahıslar bedelliye laf atmışta ondan dedim. Benim çevremdeki tüm bedelli gidenlerin hepsi şirket sahibi ve 6 ay ortadan yok olma gibi bir durumları yok. 6 ay yok olmaları demek , devletin sadece SGK'dan ayda 2000 TL alamaması demek. Vergileri vesaire saymıyorum bile.
Bedelli yapanların , 6 ay tuvalet temizleyenlerden daha çok faydası oldugunu düşünüyorum
Askerliği ve mantığını hiç anlamadığınız için kendi kafanızdan fayda uyduruyorsunuz.
Askerlik rambo olmak falan değildir. Askerlik yoğun stres baskı altında emir komuta zinciri koruma işidir. Tuvalet temizleme mıntıka yapma gibi angarya işler strestir. Ve bunun emir komuta zinciri içinde disiplinle yapılmasını öğrenmek askerliğin temelidir.Askerlik kişinin birey olmasını kaldırıp bir grubun parçası olmasını öğreten bir eğitimdir.
Askerlik hakkında bilginiz yok ama kafanızdan fayda uyduruyorsunuz. Yarın bir gün topyekün savaş çıkarsa bedelli yapanlar para verip pakistanlı yollayacaklar herhalde cepheye. Barışta 6 ayını ülkeye hizmet için ayırmayanların çoğu yarın savaş çıkarsa cepheye koşa koşa gitmezler. Rusya örneğinde görüyoruz parası olanlar Antalya ya olmayanlar cepheye uçtular. Bedelli yapanların içinde bir savaş çıkarsa cepheye gideceklerin sayısı son derece azdır.
Askerlik hizmetinin ülkeye bir maliyeti vardır. Vergi kaybı, sosyal prim kabı gibi. Bu maliyete katlanılır ve karşılığında askeri eğitimi almış bir nüfus elde edilir.
Bedelli askerlik devletin yasal rüşvet sistemidir. Parası olana tanınan ayrıcalıktır. Şirket sahibi olana katma değer üretene değil! Parası olana tanınan bir ayrıcalıktır.
Eğer bu iş katma değer üreten insanlar için yapılsaydı para karşılığı olmazdı.
Askerliğin vatan korumanın bedeli olmaz.
Eğer bir ayrıcalık tanınacaksa yanında 3 işçiden fazla istihdam eden ya da senelik 100 bin liradan fazla vergi verenlere tanınabilir.
Ama para verip askerlikten ayrıcalık almak bizim gibi muz cumhuriyetlerinin yasal rüşvet sistemidir.
Parayı basıp 29 gün askerlik yapanlar, hayatından 6 ayı 12 ayı 18 ayı bu ülke için harcayanlardan daha faydalı değillerdir.
Devlet imar affı gibi para toplamak için para karşılığı haksız bir imtiyaz tanıyor.
Bu hakkı kullanırsınız ama bu haksız uygulamayı savunup bir de adam gibi askerlik yapanlara faydasız tuvalet temizleyenler diyemezsiniz.