omrfarukarpa adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam tamam artıyor ama 1 yıllık sözleşme imzalıyorsunuz, aylık olarak 10K dedim ben ki arayın sorun ankarada yıllık bazda aylık 7'ye bile veren var. 3-5 sene sonra üstüne koyar alırsınız diyorsunuz ben 300'e araç almak istesem ki ihtiyaç kredileri artık 12 aydan üzerine çekilmiyor.

Buyrun link

En uygun kredi 1.65 faizle halkbankda var 48 ay yani 4 yıl boyunca aylık 12000TL ye yakın para ödiceksiniz. Elinize yani 260-270 civarına araba almamız lazım kesintiler sigortadır şudur budur. Ek masraflarını katmıyorum bile hadi sizin demenizle ek masraflarıda katalım aylık ortalama bir araba aylık 15.000TL ye geliyor. Ama bu araç sizin oluyor orada hem fikiriz. Ekstra sorun yapmasını çıkardım. 300e çektiğiniz araba krediyle oldumu size 450.000TL yani hepsini katarsak gene bana mantıksız geliyor hocam. Siz bir de çok iyimser düşünüyorsunuz trafikte gelse size biri çarpsa bir şey olsa etse siz çarpsanız uğraş dur.
Değerli kardeşim senin ekonomi bilgin nominal değer ile reel değer arasındaki farkı hesaplamaya yetmiyor.
Bugün aylık 7 bin liraya araba kiraladığında verdiğin para bu senenin 84 bin lirasına 5 sene sonrasının ise 1 milyon lirasına denk gelir.
Yani bu iktidar bir kez daha seçilirse ve bu faiz düşürme saçmalığı ile enflasyonu %100 üzerinde tutarsa 5 sene aylık araç kiraları bugünün senelik kirasına denk gelir.

Sen reel nominal değeri ayıramadığın için sana döviz kuru üzerinden hesap yapayım
Bahsettiğin 7 bin liralara sana 5 yaşında araç verirler. Kimse yeni aracı o paraya kiralamaz.

Bu senin hesabın
Ayda 7 bin lira yani 400 dolara araç kiralıyorsun.
Bu aracın km sınırı var. Senelik ortalama 5 bin dolar araç kirası ödüyorsun.
5 sene araç kiraladın toplam 25 bin dolar ödedin.
Bunun karşılığında sınırlı ve limitli şekilde kullanıyorsun.
Diyorsun ki araç kaza yaptı uçurumdan düştü yenisini getiriyorlar kafam rahat.

Bu da benim hesabım.
360 bin liralık bir araba alırsın yani 20 bin dolara.
Trafik sigortası 4 bin, kasko 10 bin, vergi 2 bin, senede 2 bakım ile beraber 20 bin maliyet çıktı.
Yani ayda 100 dolar.
Tasarruf edilen miktar 300 dolar senede 3600 dolar,
5 senede tasarruf edilen miktar 18 bin dolar.
Elimizde 20 bin dolarlık aracımız vardı bu aracın üzerine 18 bin dolar koyduk.
38 bin dolarlık araç bakabiliriz ki o fiyata sıfır araç da alabiliriz artık.

Yani 5 sene düşük kendi aracına binerken arttıracağın para her zaman araba kiralamaktan ucuza gelir.
Şirketlerin araç kiralamaları ise başka bir sebep yüzünden.
Şirketler aracı aldılar mı mala yatıracakları, reklama yatıracakları parayı arabaya bağlarlar.
ÖTV gibi MTV gibi vergilerin maliyetine katlanırlar.
Şirket binek araba satın alırsa ÖTV'den zarar ediyor, KDV'den zarar ediyor MTV den zarar ediyor.
Ayrıca filo barındıran şirketler filonun bakımı, kontrolü, yönetimi için ekstra personel ihtiyacı duyuyor.
Yani şirket isen kiralamak özellikle filo kiralamak daha karlı.
Ama bireysel kullanıcının araç kiralaması ev kiralamakla aynı şey, bir süre ihtiyacı gidermek için boşa harcanan para.