CNMRCN adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İnsanlar üniversite okumak denildiğinde diploma sahibi olmak olarak görüyor. Evet diploma sahibi olmak yazılım/teknoloji alanında şart olmayabilir ama üniversite sadece diploma değildir.

Ben 18 yıl Malatya'da yaşadıktan sonra üniversite okumaya Eskişehir'e gittim. Hiç yurtta kalmadım direkt eve çıktım Malatya'dan bir arkadaşımla.

Bir kere babamın nasıl ev geçindirdiğini öğrendim eve çıkınca. Sadece maddi bir şeyden de bahsetmiyorum. Elektrik bağlatmasından kombideki arızayı tamir ettirmeye kadar, paranın hesabından yiyeceğin yemeğin planlanmasına ve yapımına kadar bir çok şeyi öğrendim.

Bunun dışında ben Eskişehire gidene kadar hep doğulularla muhatap olduğum için başka insanlar ve kültürlerle tanıştım. Mesela ben hayatımda "hesabı ayrı ayrı ödeyeceğiz" cümlesini ilk defa üniversitede öğrendim ve ilk duyduğumda çok utandım. Birisinin başkasına küfür etmesi gibi bir şeydi o zamanlar benim için bu

Üniversiteye kadar da kız arkadaşlarım oldu ama daha ciddi şeyler yaşamayı, sevgilimle birlikte bir şeyler yapmayı, evliliği düşünmeyi ciddi ciddi üniversitede gördüm.

Mezun olduktan sonra sınıf arkadaşlarım bana referans olarak şu anda çalıştığım şirkete soktular. Sonra ben başkalarına referans olarak onları bizim şirkete soktum ya da sektörde bir çok yere dağılmış arkadaşlarım sayesinde bir network oluştu doğal olarak.

Şu anda aklıma gelmeyen bir çok daha katkısı olmuştur. Bu katkılardan en küçüğü diploma olabilir belki ama üniversite okumak 2-4-5-6-7 yıl okuyup da sonunda diploma almak değildir kesinlikle. Akademinin içinde bulunmak insana çok şey katar.

Yazılımcı değilim teknoloji sektöründe de çalışmıyorum ama şu andaki aklımla yazılımcı olmak istesem yine üniversiteye giderim, üniversite 1 öğretiyosa ben dışardan kendi kendimi 5 öğrenmek için geliştiririm ve çevre edinirim.
Üniversite okumadan da başka şehirde bir eve çıkılabilir. Üniversiteye gitmek yerine de bir işte çalışabilir ve yine geçim planlaması yapabilir.